dinsdag 17 april 2018

Mijmering 37 Harde wenerbodem recept....voor taartjes met fruit.

Beste mensen,

Geluk is gedachten delen met iemand die je
je hele leven al kent.

Annemiek.
 
37 Consumindermijmering 2018.
Tip.
Harde wenerbodems kan je zelf maken en elke maat die je wenst, als je de vormen maar hebt. Je weet wel die met het dalletje erin. Eenmaal gekocht gaan ze een leven lang mee. Het recept van zelfrijzend bakmeel is de brosse soort. Je bakt ze lichtbruin want donkerder worden ze alleen maar droger. Er zijn veel truukjes die ik met je zal delen.... het gemak dient de mens nietwaar.......
 
Ingrediënten:
250 gram boter/margarine op kamertemperatuur
140 gram suiker
1 kilo zelfrijzend bakmeel waar je van over houdt
1 ei
scheut melk
snuf zout
 
Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden en de vorm invetten met boter en bestrooien met wat bakmeel. Ik bewaar de roomboter in de botervloot altijd op kamertemperatuur in de kast en meng vaak boter met margarine maar dan wel blue band. Je mag zelf de verhoudingen kiezen. Alleen roomboter gebruikt? Dan heet het roomboter harde wener. Vet je alleen de vorm met roomboter in dan heet het “met roomboter bereid.” “Van de warme bakker” dan komen de bodems van de gebakfabriek waar een meneer de oven bediend en het warm heeft. (Grapje)
 
Terug naar het recept. De suiker, boter/margarine, ei zout en ongeveer 450 gram bloem met een scheut melk in een deeg kom kieperen. Met twee messen de boter in kleine stukjes snijden en met je hand mengen en kneden tot een losse bal. De bol deeg uit de kom op je werkblad leggen en al knedend bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Het deeg uitrollen en de lap in vieren vouwen. De punt in het hart van de vorm leggen en de lap weer open vouwen. Het deeg aan de kanten iets optillen zodat je de deeg/lap in het “dalletje” helpt. De rand afrollen met de deegrol. Met een vork het deeg inprikken en in de oven. Van de rest werd een kleiner bodempje gemaakt en enkele koekjes. alles afbakken tot lichtbruin.
 
Tip: Ik nam kruisbessen voor op de bodem. Een dag van te voren gemaakt dan is de bodem iets doortrokken van het fruit en minder hard.
Tip: Een bodem gebakken en dezelfde dag bij de koffie kan ook. Leg de bodem direct uit de oven... en de vorm... warm op een taartschotel. Het fruit lauw/warm op de bodem en een pedaalemmerzak erover trekken kan ook
nog.
Tip: Klop twee bekertjes slagroom (met twee schepjes suiker)voor een rijk opgespoten taart en doe daar twee zakjes klop-fix bij van dr. Oetker. Bij het slagroom kloppen met de mixer een theedoek over de kom hangen en vliegen de spetters niet in het rond.
Tip: Slagroom opspuiten lukt prachtig doorhergebruik van de puntzakken van KRUIDVAT drop. De punt eraf knippen en een spuitmondstuk erin. Ik at te weinig drop dus werd mijn zelfgemaakte spuitzak ingezet. Ik maakte ze van bed beschermers oftewel matrashoezen voor mensen met incontinentie. Ze waren nog nieuw toen ik ze verknipte.....dat wel. De geklopte slagroom werd in de zak geschept en de zak in de koeling gelegd.
 
Ik koos voor kruisbessen op de taart en wel die van eigen oogst zonder landbouwgif. Het zijn de laatste in de vriezer van vorig seizoen. ik heb een witte en een rode soort kruisbessen en ik meng ze voordat ze de vriezer ingaan. Ze worden rauw ingevroren en het rood kleurt zo leuk bij het wit/groen.
 
De kruisbessen werden zo uit de vriezer in de pan gekieperd en op hoog gas gezet. Af en toe voorzichtig omscheppen en twee eetlepels suiker toevoegen. Eventueel op laag gas laten sudderen maar niet langer dan 5 minuut. In een bekertje een eetlepel aardappelzetmeel mengen met twee eetlepels water en losroeren. Dit papje bij de kruisbessen gieten en op hoog gas voorzichtig omscheppen met de houten lepel tot het sap kookt. Daarna op laag gas een minuut laten garen. De aardappelzetmeel word van melkkleurig op het kookpunt doorzichtig en bind het sap. Dit duurt een minuut of twee.... Zet het fruit buiten om iets af te koelen. Meestal wordt het sap hoe kouder hoe dikker. Lijkt het je nog te dun kiep dan de kruisbessen door het vergiet en breng het sap nogmaals aan de kook in een pannetje.
De kruisbessen kunnen alvast op de bodem. Het sap werd wat dikker gemaakt met nog een halve eetlepel aardappelzetmeel in een eetlepel water opgelost. even opkoken en voilà...kon het sap gelijkmatig verdeelt worden over de kruisbessen. De taart werd buiten gezet en een uurtje voordat het bezoek kwam werd de taart opgespoten met slagroom. De taart had toen al een uurtje in de koeling gestaan.
 
Tip: Wenerbodem is heerlijk in de aardbeien tijd. Al of niet met slagroom of een custard laagje direct op de bodem waarop de aardbeitjes komen met iets suiker.
Tip: Wener bodems kan je weken bewaren in dozen of plastic zakjes. Maak vele kleintjes voor een of tweepersoons taartjes.
 
Mijn leventje...
Mijn zusje kwam met haar man met het hondje Teddy. Dat betekende dat Floor de poes een dutje ging doen boven in haar mandje op de overloop. In de gang kwam haar voerbakje en water te staan. Floor is iets kleiner dan Teddy maar zal het beestje helemaal de baas zijn...... Waarom twee beestjes van streek maken nietwaar. De taart was volmaakt...lekker bros en zeker niet te hard. Het was een dag met een gouden randje...een zondag in de week en het heeft ons goed gedaan....
 
Annemiek