woensdag 7 maart 2018

Mijmering 24 feest nagerechtje voor 16 cent, hoe verwerk je spitskool, plus tipjes...

Beste mensen,

De aarde is boordevol hemel...
Je hoeft alleen maar te kijken....

Annemiek.
 
 
24 Consumindermijmering 7 maart 2018.
 
Tip.
Een eenvoudig stamppotje daar maak je een feest nagerechtje bij dan pimp je het menu wat op. Mijn feestnagerechtje kostte ongeveer 16 cent per stuk en maak je als volgt:
De volle yoghurt was bijna aan de datum bij de PLUS en stond in de reclame koeling van WE GOOIEN LIEVER NIETS WEG! 49 cent per pak en daar kan je voor vier personen hangop van maken.
Yoghurt kan je sowieso heel lang bewaren wel tien dagen na de uiterste verkoop datum. Karnemelk idem.
 
De yoghurt werd uitgehangen in een filterzakje in een filterzakjeshouder. Op een hoge pot gezet kan het vocht opgevangen en bewaard blijven. Je hoeft er niet op te letten...is de hangop te dik dan roer je weer iets vocht erdoor. In glazen coupes kwam eerst een likje pompoenmarmelade maar dat mag ook abrikozenjam light zijn. Een mandarijntje schillen, in partjes verdelen en  de vliesjes verwijderen. Met een keukenschaar enkele partje in drie stukjes knippen boven de coupe. Ik heb nog sinaasappellikeur wel tien
jaar geleden van de woensdagvriend gekregen maar likeur blijft altijd goed. Een klein scheutje likeur op de mandarijn sprenkelen en de hangop verdelen over de coupes. Nog wat partjes mandarijn in stukjes als decoratie bovenop en een likje pompoenmarmelade of wat je maar hebt. De likeur kan je ook weg laten of vervangen door enkele druppels amandellikeur  (amaretto) of wat je maar hebt. Ik heb nog toefjes slagroom in de vriezer die bovenop de hangop werden gezet.
 
De slagroom toefjes heb ik een maand geleden op een bord bedekt met bak/folie gespoten. Er was toen wat slagroom over en wie bewaard die heeft wat. Het bord werd in de vriezer gezet. Na enkele uren diepvries kunnen de toefjes zo in een diepvrieszak bij elkaar zonder hun vorm te verliezen. De feestcoupes kregen een plekje in de koeling en dooit de toef vanzelf....
 
Tip 2
Spitskoolstamppotje.
 
Ingrediënten:
Een spitskooltje
de nodige aardappels
klontje boter
nootmuskaat
eventueel scheut melk
zout.
 
Werkwijze:
De benodigde aardappels werden geschild met de kaasschaaf en in het geheel gewassen.  In kleine stukken gesneden opgezet met heel weinig water en zout. De spitskool was in de reclame bij de PLUS 99 cent per stuk en dan weeg je op je hand welke de zwaarste lijkt. Met drie kooltjes ben ik naar de weegschaal gelopen. Toch 300 gram verschil.....De zwaarste heb ik genomen en dat hoeft niet de dikste te zijn. Ik wil waar voor mijn geld.... De kool in het geheel wassen. De kool middendoor snijden en in fijne reepjes tot de stronk. De reepjes nog eens enkele keren doorsnijden.... Wassen hoeft niet meer want de kool is zo vast dat daar echt geen zand inkomt....
 
Als de aardappels koken zet je de tijdklok op 8 minuut. Dan kieper je de gesneden kool erbij zoveel als goed lijkt. Een snuf zout toevoegen en weer op hoog gas. Als alles weer kookt de tijdklok op acht minuut en zijn de aardappels gaar en de kool beetgaar. Koolsoorten dus ook spruitjes, niet langer dan acht minuut koken vanaf kookpunt. dan blijft de kool licht verteerbaar, niet zwaar op je maag en geen zware koollucht in je huis. Het kookvocht was deze keer helemaal opgenomen maar soms moet je iets afgieten. Jammer want dan gooi je vitamientjes weg. Je kan het ook opdrinken. Een klontje boter kwam erbij, wat nootmuskaat en de stamper grof erdoor. Misschien een scheutje melk?  Maar bij mij hoefde dat niet want de stamppot was NET goed. 
 
Ik heb een vegaburger gebakken bij het stamppotje waar wat honing/mosterdsaus op kwam. Daar ben ik helemaal weg van.... Voor morgen bleef wat stamppot in de pan en kan zo opgewarmd als ik thuis kom van mijn werk. Een bakje in de vriezer voor een snelle maaltijd als ik niet koken kan of wil.... Er bleef wat gesneden spitskool over en dat kreeg een plekje in de vriezer. Heerlijk een handvol in een wok/gerecht even mee smoren. Dat kan zo uit de vriezer in de wok en snel ontdooid.
 
En het uitgehangen vocht van de yoghurt? Daar kan je RVS aanrechten en gasfornuizen mee poetsen en krijgen ze een hoogglans. Eerst het vuil en vet verwijderen, afspoelen en drogen. Dan met een sponsje het zuur op de RVS inwrijven... Afspoelen drogen en opwrijven. Ik heb de deksel van de brooddoos ermee gedaan en de spoelbak. Die van mijn zusje Gerrie zal nog mooier worden dan de mijne want ze heeft minder krassen dan ik in dat ding.........Tja....verschil moet er zijn.
 
Tip 3
Het brood was in de reclame...twee voor 3 euro...(PLUS) dan sla je in en werden de broden gehalveerd en in bewaarde broodzakken ingevroren. De kaas was weer in de reclame...twee halen een betalen, dat is weer een besparing van 6 euro. De appels en de mandarijnen goedkoop en fruit moet. De tijd komt weer van veel sla op brood en de rucola die op moest werd duimendik op het brood gelegd met een plakje kaas. Groenten en fruit bij de lunch dan kom je wel op de benodigde dagelijkse vitamientjes..... Wie oplet verdiend heel wat euro’s per uur door gericht in te kopen........
 
Tip 4
Het is een misverstand dat kleine apparaten minder stroom gebruiken dan grote. Ook is het een misverstand dat een electrische waterkoker die heel snel water kookt minder energie verbruikt dan het pannetje water op het gas dat langer opstaat. Water
koken op gas is altijd goedkoper...wel de deksel op de pan zetten....en alleen koken wat nodig is. Niet op goed geluk een lele water voor thee. Meet de theepot vol koud water af giet in het pannetje en breng aan de kook.
 
Tip 5
Bewaar alle lege jampotten appelmoes en groentepotten als je die al koopt. Vraag ze aan vrienden buren en/of familie en was de potten goed schoon. Laat ze desnoods een nacht in het afwas sop liggen om de etiketten eraf te weken. Goed nasoielen en uitdrogen. Zet ze nog een tijd zonder deksel te drogen voordat de pot weer met de deksel verenigd wordt.... De aardbeien confituur tijd komt sneller dan je denkt....
 
Tip 6
Potten van augurken en zilveruitjes kan je beter niet hergebruiken voor voedsel. Boor met een priem een gaatje in het deksel en schroef de deksel aan de zolder balken in de schuur of onder een dikke plank. Schroefjes en spijkers mooi gesorteerd en zichtbaar in de potten die je zo af en aandraait. Opgeruimd staat netjes.....
 
Tip 7
Misschien heb je wel op meer recht dan je denkt. Kijk maar even na op de volgende link www.berekenuwrecht.nl
 
Tip 8
Wil je aardappels poten in je tuintje?
Een kilo pootaardappels is voor tien vierkante meter, koop ze nu als je dat nog niet hebt gedaan. Leg ze op een warme lichte plek iets van elkaar op een bedje van hooi of stro om te kiemen.. of in lege eier/dozen. In elk vakje een aardappeltje....
 
Mijn leventje....
Eenvoudig leven past bij mij....Geen keukenrol en geen houder. Gewoon een rol closetpapier op het aanrecht in een hoekje. daar neem ik de vieze braak haarballen van Floor wel mee op. Ik snuit mijn neus in closetpapier daar is niets mis mee. Geen pannenlappen en ovenwanten....daar neem ik theedoeken voor. Geen sleutelrekjes aan de muur en zoveel mogelijk gebruiksvoorwerpen in de kasten. Ieder zijn eigen sprookje en dat sprookje wisselde wel eens. Vijftig jaar geleden toen ik voor de uitzet spaarde kocht ik mooie frêle ponnetjes en negligeetjes met bijpassende gebatikte slofjes met een grote pompoen erbij. Aan de kast hing dat moois en de slofjes stonden eronder. Niet dat ik ze droeg... ze waren voor de sier en oh zo vrouwelijk. De slofjes kwam ik niet eens in. De voorbladen waren te nauw. Heel veel mooie kussentjes lagen op bed bijpassend bij de bedsprei die bij de overgordijnen hoorde. De heerlijke grote ruiten oma kraagpantoffels waren om aan te doen en verstopte ik in de muurkast als ik ze niet droeg. Al die zooi voor de sier is gaandeweg uit mijn huis verdwenen en daar had ik vijftig jaar voor nodig blijkt wel....
Leve 2018 en het ontspullen!!
 
Annemiek