zondag 18 februari 2018

Mijmering 17 Bloemkoolrijst en pizzabodem maken en verwerken...

Beste mensen,

Het juiste moment om uit te rusten
is net als je daar geen tijd voor hebt...

Annemiek.
 
17 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
De commercie speelt in op de vraag van de consument naar bloemkoolrijst en pizzabodems van bloemkool. Ze zijn kant-en-klaar te koop in de super. De bloemkoolrijst in bakjes van 250 gram voor gemiddeld 1,25 euro. De pizzabodem die je zelf nog moet vullen daar wil ik niet eens de prijs van weten. De bloemkoolrijst verpakt in plastic doosjes met deksel en de bodem idem...
 
Bij de PLUS is deze week de bloemkool in de reclame 1,29 euro per stuk. Per stuk maakt niet uit welke....daar ben ik gek op en weeg de kanjers op mijn hand. Drie meenemen naar de weegschaal mag best, nou ja ik doe het gewoon en neem de zwaarste en dat is soms niet de grootste. Onder het blad zitten vaak de roosjes nog doorgegroeid. Hoe zwaarder hoe meer bloem. Mijn bloemkool woog ruim anderhalve kilo en betekend zes doosjes bloemkoolrijst samen voor 7,50 euro en gooi je ook nog zes plastic doosjes op de rug van het milieu dat al zoveel schade heeft. Daar zal ma natuur blij mee zijn.... Wij consumindermensen doen dat dus NIET!
 
Als je de bloemkool zelf schaaft heb je puur natuur en 6,21 euro verdiend. De stronk kan mee geraspt en gewoon mengen met de bloem dat doet de bloemkoolrijst fabrikant ook voordat hij op kosten van de consuMEERDERS op vakantie gaat. Je hoeft niet eens een keukenmachine te bezitten om te raspen want de handsrasp doet het ook.... De stukken bloemkool rasp je als volgt: Met het stronkje starten en de vlakke hand tegen de “bloem” houden. Zoiets als een paard voer geven op de platte hand om te voorkomen dat je vingers mee opgegeten worden of beschadigen. Fluitje van een cent. Je wordt er handig in...
 
Dat is alles en de bloemkoolrijst kan rauw in zakjes verpakt de vriezer in. Maak je een roerbak of wok gerechtje waar de rijst bij nodig is bak de bloemkoolrijst dan direct uit de vriezer in de wok of pan met een eetlepel olie. Olijf of zonnebloemolie wat je maar wil... Door vooraf in de pan een gesnipperd uitje te fruiten en/of met knoflook krijgt de rijst meer smaak.. maar hoeft niet. Snufje zout is aan te raden en misschien wat kruiden zoals herbe de provence als je hebt, of gewoon gedroogde tijm oregano of lavas gesnipperd of bieslook/knoflookstengels kan ook.  Heb je allemaal niet dan alleen zout is ook goed. De bloemkoolrijst 2 minuut roerbakken op laag gas en erbij blijven en omroeren indien nodig. Ik maakte een roerbak wok gerechtje en het was gewoonweg uit de kunst op de bloemkoolrijst... 
 
Recept wok gerecht:
Ingrediënten:
 
Grote gesnipperde ui of meerdere kleintjes
knoflook naar smaak
1 paprika
enkele wortels
pastinaak en/of peterseliewortel als je hebt
of... meer wortel
1 tomaat uit de vriezer of vers
flinke scheut tomatensaus uit pakje of pot
scheutje olie
scheutje ketjap.
 
De ui fruiten en even later de gesnipperde knoflooktenen erbij. Ik nam gratis knoflookstengels uit de tuin die later samen met de paprika in het gerecht ging. De geschilde wortels in kleine stukjes toevoegen en daarna de in stukken gesneden paprika en de tomaat in stukken gesneden. Scheut tomatensaus toevoegen en dat was voor mij een half potje. Pakjes gezeefde tomaten doen het ook. Lekker laten sudderen op laag gas en af en toe omroeren. Eventueel ietsje water erbij als het te droog wordt en op het laatst de scheut ketjap. De deksel erop houdt het vocht in de pan....
 
De bloemkoolrijst roerbakken in een koekenpan of wokje ( zie boven) en serveren....
Tip: Aanbiedingen tomaten van de markt in grote zakken rauw invriezen en je hebt altijd goedkope tomaten bij de hand. Na enkele uren invriestijd de zak schudden en de tomaten zijn los ingevroren en per stuk te gebruiken. Even in warm water leggen en de schil valt er zo vanaf. Half ontdooide tomaten kan je in flinterdunne schijfjes snijden om in plaats van tomatensaus te gebruiken op bij voorbeeld pizzabodem....
Sluit de grote zak altijd met een vierkant witplastic broodzakclip die in de vriezer snel open en dicht kan....want een knoop in de zak krijg je in bevroren toestand echt niet open.
 
Tip 2
Pizzabodem van bloemkoolrijst.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Neem een zak bloemkoolrijst uit de vriezer of vers geraspt van bloemkool. De bevroren bloemkoolrijst iets laten ontdooien tot het weer kruimelt. Twee geklutste eieren erdoor roeren met iets zout en op een pizzaplaat verdelen. Ik gebruik hiervoor duurzame folie op de plaat maar papieren bakpapier kan ook. Ik heb nog niet gewoon ingevette plaat geprobeerd....Als pizzaplaat kan ook de plaat van een springvorm gebruikt worden of een vlaaiplaat....
De pizza plaat in de oven en afbakken tot lichtbruin. Met een pannenkoekmes kan je nu onder de bodem steken die stevig moet zijn, zo niet dan nog eventjes in de oven maar niet echt bruin want de bodem moet een tweede keer in de oven. Je leert het wel door ervaring. Ondertussen de vulling van de pizza voorbereiden en dat was bij mij het halve potje tomatensaus van gisteren, drie champignons afgeborsteld en in schijfjes gesneden, 1 paprika in stukjes, geraspte kaas en gesnipperde ui.
 
De bodem uit de oven besmeren met de tomatensaus (of beleggen met schijven tomaat uit de vriezer) dan de helft van de gesnipperde ui en paprika. De in schijfjes gesneden champignons en wat geraspte kaas. Daarna de rest verdelen met tot slot ruim geraspte kaas. De pizza de oven in en garen wat in mijn oven ongeveer 30 minuut duurt.... Ik hou van beetgaar. Het resultaat was een pizza met dunne bodem die heerlijk smaakte. De volgende keer zal ik de bodem iets dikker maken... De pizzapunten bleven net op mijn hand liggen en dat kan iets beter

Mijn leventje...
Ik zet de thermostaat van de verwarming een uur voor ik slapen ga op 7 graden. Dan weet ik zeker dat in de nacht de verwarmingsketel niet zal aanslaan. De poten van mijn bankstel verwarmen hoeft niet als ik warm in mijn bed lig en Floor in haar mandje met haar bontjasje aan. Vroeg in de ochtend is het 13.5 graden in mijn huis zag ik na een vorstnacht waarin het matig heeft gevroren. De zon schijnt en de gordijnen open van het voorraam verwarmt de zon mijn woonkamer twee graden warmer binnen een uur. Daarom heb ik geen gordijnen maar een rolluik voor het zijraam van de woonkamer waar de ochtendzon opstaat en vang van twee kanten de zon. Ik werk wat in de tuin en veeg en ruim wat op. Wat later drink ik koffie aan de oppottafel in mijn woonmantel en voel me schatrijk.... Floor ligt in haar buitenverblijf...een mandje gevuld met hooi onder een tafeltje dat aan drie kanten dicht is. Bovenop ligt een glasplaat die ver uitsteekt en aan de windzijde idem. Het is net een prinsesje in een theehuisje of zo uit de oude verhalen. Wachtend en dromend van een minnaar die nooit komt want ik hou niet van smeerlapperij op mijn hof. Floor is trouwens gesteriliseerd en bovendien niet voorgelicht... Ze dartelt achter de bijtjes en vlinders aan zonder te weten waarom...

Ik zie overal puntjes plantjes uit bevroren aarde steken van bieslook en bloedzuring, de laatste knoflooktenen die ik in de aarde stak en die ondanks vorst overleefden. De peterselie die uit de potten in de volle aarde kwamen voor de winter geven nog steeds peterseliegroen. Dat zal zo blijven tot de nieuwe oogst beschikbaar is. In de middag als we naar binnen gaan zet ik pas de verwarming aan op 16 graden en dat is genoeg als ik koken ga en de oven wordt aangezet. Al de tijd dat ik buiten was heeft mijn huis gelucht want verse lucht is beter voor de mens en warmt snel op.
Elk mens produceert heel wat vocht in een huis en dat is 10 liter waterdamp per dag. Koken, douchen, de was drogen, afwassen, ademen schoonmaken enz...Dieren en planten doen daaraan mee...  Verder vervuilt de lucht door koken en roken, misschien wel de kattenbak, parfum en wie weet wat nog... Eruit met die vochtige lucht vol geurtjes. Daardoor is 30 minuut luchten vroeg in de ochtend aan te raden of wanneer het uitkomt zoals bij mij vandaag omdat ik buiten bezig was en de verwarming uit. Luchten doe je niet door een raam te openen maar deuren en ramen tegen elkaar open zetten op kiep is al voldoende....Als de avond valt gaat de thermostaat naar 17 en dat is warm als je een woonmantel aanhebt... Komt er bezoek dan verwarm ik tot 19 graden........Een dekentje bij de hand als mijn bezoek thuis in een sauna leeft.
 
Annemiek