zondag 15 januari 2017

Mijmering 7 Schoonmaak truukjes, rijstebrij en bramen confituur...

Beste mensen,

Elke dag voordat je opstaat je werkzaamheden plannen....
is niet verkeerd en voelt na enkele weken
alsof er leiding komt in je leven.

Annemiek.
 
7 Consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Ingesneeuwd en nergens heen hoeven. De telefoon op uit en alleen het stoepje naar de voordeur sneeuwvrij gemaakt. viooltjes onder een sneeuwdekje bloeien gewoon verder en de poes Floortje kijkt vanachter de ramen naar de vogeltjes die voer krijgen onder het afdak. Ze kan er lekker niet bij en als de poes even buiten mag maak ik lawaai zodat
de vogels een verdieping hoger op het dak gaan zitten...Dat is de tam-tam tussen de gevederde vrienden en mij........Het wordt kouder later in de week en ideaal om de vriezer te ontdooien als de laden met inhoud zo in de vorst buiten kunnen...zet maar op je planning want een AA+ vriezer heeft geen AA+ meer met een pak aangezet ijs...en kost een vermogen aan stroom.
 
Tip 2
De vriezer heeft nog wat zakken bramen van eigen oogst in de voorraad en er wordt bramenconfituur van gemaakt. allemaal samen in een pan en het gas eronder. Een bekertje water erbij om aanbranden te voorkomen. Af en toe omscheppen en ontdooien de bramen en komt het sap vrij........ Goed aan de kook op laag gas wat sudderen en nog steeds af en toe omscheppen. Ik heb een zeef pasvite (fijnmazig) voor klein fruit met pitjes en de bramen gaan erdoor in etappes. Bij de tweede serie zie ik dat de klem niet goed zit en dat kan ik nu niet meer verhelpen.... Op de oude manier lukt het ook, met de bolle kant van de pollepel de bramen door het fijnmazig zeef drukken. De pitjes blijven achter.......
 
Het sap wordt gewogen en de juiste hoeveelheid geleisuiker (zie achterzijde pak) toegevoegd en het sap weer aan de kook gebracht.  Ik gebruik 2:1 geleisuiker minder zoet en meer fruit en light.
Uiteindelijk hou je de helft van het gewicht van de bramen over als confituur maar heb je wel het beste van het beste.... In de super nergens te koop. Wel appel/bramen of bosvruchten. Je kan de pitjes erin laten en heb je veel meer maar niet mijn manier. Je kan zelfs evenveel appel erbij doen en heb je nog meer.... Ieder haar eigen sprookje en ik ga voor kwaliteit boven kwantiteit ....Bramen pluk ik in de herfst met schone handen van mijn eigen struiken en ze gaan direct in de vriezer. Ja ik had al eerder de bramen moeten verwerken maar oké....
 
Confituur maken brengt veel afwas en de pan wordt steevast, inclusief alle attributen, in de week gezet met regenwater. Dat scheelt vele liters drinkwater uit de kraan....
 
Tip 3
Pasvites en eiersnijders gardes en wat al niet laat ik altijd op de radiator door en door drogen of in de zomer buiten in de zon. Daarna wordt het eventueel weer in elkaar gezet en opgeborgen. Dan gaan ze langer mee.......
 
Tip 3
De vorst is even uit de grond en werd een voorraadje groenten geoogst. Later in de week gaat de aarde weer op slot en kom je er niet meer bij...
 
Tip 4
Menu plannen en weten dat morgen bruine bonensoep op het menu staat... worden twee bekers gedroogde bruine bonen in vier bekers water in de melkkoker in de week gezet. Morgen verder....
 
Tip 5
Bij sneeuw hoort een winter nagerecht en dat wordt rijstebrij.... Een liter melk aan de kook brengen en 100 gram gebroken rijst toevoegen. Nee, geen pap rijst maar de goedkoopste breukrijst bij de super, nog geen euro de kilo. Er hoort volgens recept 100 gram suiker bij maar wordt door mij gehalveerd naar 50 gram. We eten al zoveel suiker. Rijst en suiker aan de kokende melk toevoegen en op hoog gas weer aan de kook brengen. Op een laag pitje de rijstebrij laten garen en dikken. Leg maar een houten lepel tussen pan en deksel. Zeker elke tien minuut roeren. Na een half uurtje kan het kiertje tussen deksel en pan gehalveerd door een lepelsteel ertussen te leggen. Na nog 10  minuut kan het gas wel uit want dan wordt het kritisch en de kans op aanbranden groot. In de pan met de deksel goed gesloten dikt de rijstebrij nog een beetje na....
 
Als je bang bent voor aanbranden en gas wilt besparen kan de pan met rijstebrij na een half uurtje sudderen in de hooikist oftewel in een gewatteerde deken gezet worden of in je bed. De tijd gaart de rijstebrij gratis in ongeveer een uurtje. De rijstebrij kan in kommetjes en ik strooi er een heel klein beetje suiker op om vel te voorkomen. Drie kommetjes gaan in de koeling en kan elke dag een kommetje als nagerecht gegeten worden met bijvoorbeeld bramen confituur of mandarijntjes en zelfs slagroom als je dat wil. Een kommetje warme rijstebrij werd bestrooit met kaneel zoals in de oude tijd en dat is mmm...na een kom romige champignonsoep ( mijmering 3) uit de vriezer die leeg moet....
 
Mijn leventje....
In het weekend sop ik meestal de douchewanden tijdens het douchen. Ik neem rustig de tijd voor extra verzorging van mezelf en de badkamer. Mijn oksels werden geschoren en dat doe ik tegenwoordig ook al met SUNSODA. ( inclusief benen scheren)  Een zeeppompje gevuld met het spul staat op de wastafel klaar voor gebruik. Beetje SUNSODA aanbrengen en het wegwerp scheermes erover ( dat ik vele malen hergebruik.) In een minuutje gebeurd en zet ik de tegelwanden van de douche in met SUNSODA dat even mag intrekken. Ondertussen poets ik alvast mijn tanden ( prothese ook met SUNSODA) en sop even later de douchewanden en de douchebak met een schuursponsje. Afspoelen van de tegelwanden en douchebak komt later als mijn haren zijn gewassen ( met shampoo) en ikzelf ben gedoucht.( met een stuk toiletzeep)) Het douche gordijn heeft een viezig randje zie ik en gaat met de witte bed/was in de wasmachine deze keer op 60 graden en jawel...met een beker SUNSODA en een scheutje gloor ( ongeveer 2 eetlepels) voor het witter dan wit effect dat in gekocht witwas wasmiddel zit en niet in zelfgemaakte SUNSODA... Heel af en toe pas ik dit tipje toe als wit echt wit moet zijn....Voor het milieu is gloor niets dus ben spaarzaam met het spul. Direct na het wasprogramma werd het centrifuge droge douchegordijn met de stoomstrijkijzer gestreken. Dat werkt het best om de kreukels eruit te krijgen. Dit strijken kan alleen bij duurzame douchegordijnen en niet met zo’n stijf plastic ding van de goedkope serie. En als je het recept van SUNSODA kwijt bent? Google het woord en vind je het wel. Door zelf wasmiddel te maken bespaar je het milieu plastic van de verpakking, jezelf heel veel gesjouw, en kruiwagens vol geld omdat 5 liter SUNSODA 36 eurocent kost en je het kan gebruiken als wasmiddel allesreiniger en en en.....
 
Toch bezig heb ik de badkuip ook maar gesopt en de vloer gestofzuigd waarna de vloer in de SUNSODA werd gezet. Met een bokkenpoot kwast in de hoekjes en tussen buizen werkt prima omdat het ding een lange steel heeft ( langer dan een afwasborstel) en misschien een tip voor gehandicapte mensen. De dweil om de vloertrekker of neem een oude raamtrekker en met een oude handdoek nadrogen met de blote voetjes..... heb ik me eindelijk maar eens aangekleed na mijn douche/badkamerbeurt. Zo wordt regelmatig onderhoud spelen.... 
 
Annemiek.