dinsdag 31 januari 2017

Mijmering 13 Laarsjes oppimpen, twee stamppotjes en roestvlek verwijderen...

Beste mensen,

Ik voel me het beste wanneer ik bij mezelf thuis ben...
Wat klusjes, wat uitvinden, wat verzorgen...en delen.

Annemiek
 
13 consumindermijmering 2017.
 
Tip.
Mijn gemakkelijk zittende laarsjes van nubuckleer zien er niet meer uit. Kale plekken en vlekken van pekel. Nubuck en suède wordt glad leer als je ze met schoencrème insmeert met een borsteltje. De schoencrème even  laten intrekken en uitwrijven met een borstel en doek. Ze zijn herboren zie je dat?
Tip 2
De grond is niet meer op slot en kan er weer geoogst worden. Pastinaken zijn nu zo heerlijk en zo dankbaar met aardappels tot puree verwerkt spaart je aardappels. Als je wat selderijknol over hebt van soep kan die ook erbij. Gisteren maakte ik hete bliksem met gekarameliseerde rode uien.
Ik had bijna de pan uitgelikt zo lekker.
 
Recept Hete bliksem met gekarameliseerde uien.
2 grote rode uien ( of gele)
peper/zout
scheutje balsamicoazijn
eventueel schepje bruine suiker
olie
 
Voor de hete bliksem:
evenveel aardappels en pastinaak
of alleen aardappels.
evenveel bewaarappels zoals goudrenet boskoop of andere stevige appels.
klontje boter, peper/zout/nootmuskaat.
 
De uien van schil ontdoen en in ringen snijden. In olie aanfruiten op hoog gas en op laag gas smoren met de balsamicoazijn peper/zout en eventueel schepje suiker wat ik niet heb gedaan want de uien waren zoet van zichzelf. Deksel op de pan en smoren laten. Af en toe omscheppen...en eventueel beetje water toevoegen.
 
De aardappels en evenveel pastinaak schillen wassen en in stukjes snijden. Alleen aardappels kan ook. Opzetten met een bodem water, zout en ongeveer evenveel appels schillen, van klokhuis ontdoen en in partjes bij de aardappels/pastinaak voegen. Als het prutje gaar is eventueel afgieten en kookvocht opvangen. Met de stamper stampen tot een grof stamppotje. Eventueel kookvocht en/of melk toevoegen. Serveren met de gekarameliseerde uien.
 
Tip 3
Pastinaken genoeg en omdat ik het doe met wat er is... nog een tweede stamppotje.
 
Stamppotje witlof.
 
evenveel aardappels dan pastinaak
of alleen aardappels
2 stronken witlof
1 klein uitje
peper/zout/nootmuskaat
scheutje azijn en klontje boter.
 
De aardappels en pastinaak schillen wassen en klein gesneden opzetten in een bodem water. Aan de kook brengen en op laag gas garen. De witlof stronkjes van de buitenste blaadjes ontdoen, halveren in de lengte en in kleine reepjes snijden. De bittere harde kern niet mee snijden. De witlof mengen met een scheutje azijn en de klein gesneden ui plus peper/zout en even laten staan. 
Giet de aardappels/pastinaak zo nodig af, kookvocht opvangen, boter nootmuskaat toevoegen en met de mixer pureren. Indien nodig  kookvocht en/of melk toevoegen. De witlof met de houten lepel door de puree scheppen. Voor de niet vegetariër kan daar vlees bij en voor de vegetariër een vegaburger of een handvol witte gare bonen met de puree mee mixen. Dat is vervangend eiwit genoeg...
 
Tip 4
Een restje yoghurt in een zo goed als leeg potje bramen confituur brengt een heerlijk nagerechtje. Yoghurt in de pot, deksel erop en schudden maar....
Met een flessenlikker kan de pot echt leeg gemaakt worden....Dit werkt natuurlijk met alle jammetjes.
 
Tip 5
Tegenwoordig hebben we Decathlon als sponsor voor het consuminderhuis. Alle schoenen en kleding met foutjes mogen we ophalen en het beeldig sportpakje met de vreselijke roestvlek in de broek wilden ze al weggooien. Ik heb het meegenomen en met een doekje met pure azijn het grootste deel van de vlek weg gekregen. Daarna pure azijn op de vlek en de tijd werkte verder. Het broekje in een kom water wacht op de witte was die morgen in de wasmachine gaat. Ik ben ervan overtuigd dat het laatste beetje vlek ook zal verdwijnen. Azijn verwijdert roestvlekken of neem ontkalker... als azijn niet helpt.
 
Mijn leventje...
In Tunesië kookten we tweemaal per dag en dat is me een beetje bijgebleven. De stamppotjes rond de middag gegeten worden tegen 18.00 uur opgewarmd en zijn dan nog lekkerder. Groente kan je immers nooit teveel binnen krijgen.
elke ochtend als de gordijnen worden open geschoven moet ik even spieken in de bakjes met opkomende tomatenplantjes. Ze groeien naar het licht en wordt het bakje gekeerd. dat deden ze vroeger met baby'tjes ook. Ene zij, andere zij... om en om anders werd het hoofdje scheef. nou de lijfjes van mijn plantjes worden niet scheef...Ze krijgen ook nog elke ochtend een nevelbadje vanuit de sprayflacon met water op kamertemperatuur zodat ze niet schrikken. Na het weekend zal ik eens kijken in de koude kasjes onder het afdak of de tuinbonen al opkomen.... Het wordt warmer en met al die plantjes zorg haal ik het voorjaar dichterbij.......
 
Annemiek.