woensdag 21 december 2016

Mijmering 148 Champignonragout voor pasteitjes en peertjes stoven...

Beste mensen,

Neem je tijd om gelukkig te zijn....
Je zegeningen tellen is meestal al voldoende...

Annemiek.
 
148 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Niets is gemakkelijker te maken dan champignonragout voor pasteitjes. De niet vegetariër kan daar kip/champignonragout van maken.
Recept als volgt:
 
Champignonragout
Ingrediënten voor vier personen:
Half pakje roomboter ( 125 gram)
125 gram bloem
groot bakje champignons
anderhalf blokje groentebouillon of een eetlepel bouillonpoeder.
1 eetlepel kerrie, snuf  peper/zout nootmuskaat
half pakje slagroom of wat koks room
verse peterselie
vier pasteibakjes
 
Werkwijze:
Anderhalve liter water aan de kook brengen met de groente bouillonblokken en is de bouillon al goed. Voor de niet vegetariër komen twee grote kipfiletjes bij de bouillonblokken in het water..........garen in een half uurtje vanaf kookpunt op laag pitje en gas uitzetten......Verder verloop bekend bij de niet vegetariër.
 
De champignons afborstelen kort afspoelen en in stukken gesneden in wok of koekenpan roerbakken met kerrie maar niet bruinen, dus op laag gas smoren. De kerrie geeft smaak vrij met het roerbakken......De 125 gram roomboter in een ruime pan smelten zonder te bruinen. Evenveel bloem toevoegen en met de garde omroeren en op laag gas even laten pruttelen (1 minuut). In gedeelten bouillon toevoegen aan de boter/bloem en met de garde flink roeren op hoog gas. Dit herhalen tot de ragout volgens jou de juiste dikte heeft. Na vijf minuutjes roerbakken de champignons bij de roux mengen, ( en voor de niet vegetariër de stukjes kipfilet)  De room toevoegen en omscheppen.......op smaak maken met eventueel peper/zout/nootmuskaat. De fijn geknipte peterselie op het laatste toevoegen.......
Champignonragout kan je vooraf maken en invriezen. Of een dag van te voren en in de koeling bewaren....Het is handig als je wat overgebleven bouillon mee invriest want na opwarmen zal de ragout iets verdund moeten worden...
 
Tip 2
Stoofpeertjes kopen op de markt of bij de super. Ik kocht Gieser Wildeman en had liever Saint Remy die minder zoet zijn dan de Gieser Wildeman maar daar is bijna niet meer aan te komen. De Gieser is klein bruingeel zoet en heeft korrelig vruchtvlees. Als je stooft met rode wijn kleurt de peer rood.
 
Ingrediënten:
de nodige peertjes om rechtop in de pan te zetten.
Beker rode wijn of restjes port en dat mag best verschillende soorten zijn en evenveel water. Kaneelstokje en twee eetlepels suiker. De peren schillen met de dunschiller en de steeltjes eraan laten. De hele peren in een pannetje zetten en wijn water kaneelstok en suiker toevoegen......
De peertjes moeten tot de halsjes in het vocht staan en bij mij gingen ze dobberen omdat er een peertje of twee te weinig in de pan stonden. Aan de kook brengen en op heel laag gas sudderen een uur of anderhalf...........
Gas uit en de peertjes laten afkoelen. Stoofpeertjes kan je ook van te voren maken en in bakjes invriezen. Het kookvocht wordt wel eens iets verdikt met aardappelzetmeel en over de peertjes gegoten. Ik geef de voorkeur aan het kookvocht in glaasjes serveren bij het gerecht......
 
Mijn leventje.........
Floor de poes zit stevig in haar velletje. Wellicht door haar lievelingsvoer Gourmet dat ik toch een beetje moet matigen denk ik.... maar nu even niet. De ranke poes van weleer krijgt een moeke figuur en eigenlijk wel passend bij haar vrouwtje. Haar wintervacht maakt het compleet en haar gewicht sloopt een stoel rug kussen, waar ze eerst op stampt en dan bovenop gaat liggen op de top. De kussen zakt vervolgens wat in tot de gewenste breedte en hoogte en heeft ze het weer naar haar zin achter een scherm van rotan. Op haar kussentje omringt door een rand rotan zit ze 20 cm van me af als ik aan de pc zit en af en toe komt haar snoetje over de rand om me een zoen te geven. Wat een liefde krijg je van beestjes.

De uitgifte van de Kerst shoppers van vandaag verliep wat rustiger dan gisteren en dat kwam omdat de mensen thuis pas zien wat er eigenlijk in zit. Een mevrouw op een scootmobiel kreeg twee tassen mee omdat ze met vijf personen zijn en ze daardoor ook tweemaal moet tekenen ( voor de twee tassen) op mijn lijstje voor ontvangst. Om het niet te ingewikkeld te maken tekent ze dan eenmaal op haar meisjesnaam en eenmaal op haar mans naam. Ik heb ook verantwoording af te leggen natuurlijk aan het bestuur........We zijn nu twee weken gesloten maar geven wel de broodlijn en de pakketten uit. Dat geeft ruimte in het stille
consuminderhuis om eens met de mensen te praten. Ik maak constant aantekeningen om losse eindjes te verbinden en problemen op te kunnen lossen... Weer een crisisgeval voor vandaag was de meneer die ziek in bed binnen twee dagen moet verhuizen. De paar meubeltjes ophalen en elders neer zetten en omdat er geen geld is.... voedsel zetten in lege kasten en koeling. Ik zal morgen ( dus vandaag) met enkele mannen poolshoogte gaan nemen en zorgen dat het voor elkaar komt. We hebben een geweldig team logistiek waar we trots op mogen zijn. Meneer kan als hij beter is zelf wel verven en behangen als dat nodig mocht zijn maar is hij in ieder geval verhuisd en ligt warm.  Ik blijf hem volgen.... en weer zo iemand die door familie werd verlaten toen de nood het hoogste was...
 
 
Annemiek