maandag 22 augustus 2016

Mijmering 98 Gevulde courget en sneldeeg tarwebrood...

Beste mensen,

Leven....
is het feest van de overgave...

Annemiek.
 
98 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Wat is er veel te oogsten in de postzegel tuin die ik heb. Bloemen die gedroogd kunnen worden voor een herfst stuk en rijpe bramen. Lampionnetjes die ik spaar voor het consuminderhuis om te gebruiken bij de Halloween workshops. Bonen die hangen te rijpen en vreemd gevormde courgetjes. het zijn moeders mooiste niet maar passen daardoor wel bij mij. Opeens weet ik wat op het menu komt. Gevulde courget. Courget kan je met van alles vullen en ik besluit restjes op de maken van de tuin en in de kast...
 
half bekertje rijst
1 tomaat
1 paprika
2 tenen knoflook
restje kaas
bouillonpoeder
of peper/zout.
 
Werkwijze:
Water aan de kook brengen en de rijst koken.
De courget doormidden snijden en met een lepeltje uithollen. Zorg dat je geen gat in de schil maakt. De pulp van de courget bewaren. Fruit in olijfolie de gesnipperde ui met iets later de gesnipperde knoflook. De paprika in kleine blokjes mee roerbakken plus de courgetpulp met op het laatst de bouillonpoeder en de tomaat in stukjes. Op hoog gas beetgaar wokken met de rijst tot slot mee omroeren. De uitgeholde courgethelften in een ingevette ( met olie) ovenschaal leggen en met een snuf zout bestrooien. De vulling in de courget en tot slot met geraspte kaas bestrooien. De schaal
afdekken met aluminiumfolie en 40 minuut in een voorverwarmde oven garen met nog tien minuut zonder folie.
 
Snel deegje voor bruinbrood.
Bij de LIDL heb ik biologisch donker tarwemeel en volkorenmeel gekocht. Maar eens proberen of ik daar ook een sneldeegje van kan maken zonder veel kneden en zo klaar. Zie het resultaat.....
 
Ingrediënten:
500 gram magere kwark
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
snuf zout
2 zakjes bakpoeder
zeker 1 pond tarwemeel
zeker 1 pond volkorenmeel
 
Werkwijze:
Meng alle ingrediënten met een houten lepel en voeg de helft van beide meelsoorten toe. Ik nam twee bekers van elke soort als start en begon te kneden. Al knedende meel toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Het deeg rijst tijdens het kneden en dat is de bedoeling. De bal deeg werd in drie stukken verdeeld die tot lange rollen en een vlecht werden verwerkt. Een heel brood in een broodvorm of op een plaat kan natuurlijk ook en is minder werk. De deegvlecht werd gehalveerd in een bakblik gebakken in een voorverwarmde oven op 200 graden waar de gevulde courget al instond. Het brood bruin en gaar bakken en dat zal ongeveer 50 minuut duren of langer. Elke oven is anders dus tik met een mes op het brood als het bruin is. klinkt het hol dan is het brood gaar. Wat water op het brood net voor je het uit de oven haalt brengt een mooie glans...
 
Mijn leventje...
Een tarwebroodje in de vriezer en eentje aangesneden. Het is voedzaam brood dus van twee kleine sneetjes zit je al vol. Met wat verse bramenconfituur helemaal een gedicht. Natuurlijk is zelf brood bakken duurder dan brood kopen maar wel een heel verschil in smaak. Bovendien eet je minder van zelfgebakken brood dus ook minder boter en beleg. Eigenlijk is het niet te vergelijken. Ik weet nu dat een snel/deegje met tarwebloem ook kan. Nu ga ik experimenteren met zuurdesem en echt brood bakken en start daar morgenvroeg mee...
 
Af en toe ga ik op warenonderzoek en deze keer was de LIDL aan de beurt. Ze hebben best veel betaalbare biologische producten maar ook hier weer 80% zooi die ik nooit koop. Teveel frisdrank chocola snacks ijs zoutjes enz. Wel goede groentebouillon blokken en heel betaalbaar.  Aangenaam verrast door de biologische meelsoorten dus ging die mee. Bij de boerenbont zijn ze duurder. Net over de grens in Duitsland nog goedkoper maar soms heb ik geen zin om daarnaar toe te fietsen. Als ik er ben neem ik wel mee wat ik sjouwen kan. De turk heeft te dure prijzen voor de droogbonen zag ik en de ene turk is de andere niet. Die in Heerlen vlakbij het station is veel goedkoper en ook daar moet je even checken want er liggen twee turken tegenover elkaar die elkaar de
klanten afvangen met net onder de prijs te gaan. Gewoon vragen en afdingen dat is in Turkse winkels heel normaal........
 
Dat laat me denken aan de Syrische vluchtelingen die afgelopen week een inboedel bij ons kregen. Mijn collega’s zijn nog niet gewend aan het soort handelen wat deze mensen in het bloed zit. Als je ze een inboedel hebt gegeven gaan ze proberen te ruilen en zetten hun pas gekregen kast in voor een betere kast. Ze willen andere stoelen en misschien een beter bed ook al is alles gratis... ze blijven handelen. Dat hoort zo en ik ben er een kei in geworden tijdens mijn maandenlang verblijf in het verleden in Tunesië. Je moest wel op de markt ( Soek)  en in alle winkels want de prijzen waren vrij en een richtlijn. Mijn collega’s ervaren dit “handelen” als ondankbaar maar dat is het niet. De Syriërs  weten direct wie de baas is en als die “baas” de kont even keert gaan ze handelen met de collega’s. Niet geschoten is altijd mis en zomaar accepteren wat je krijgt is dom....... Ik kan er vreselijk om lachen en een strenge blik en kortaf Le met beide handen omhoog beëindigd de onderhandeling en is iedereen blij.........
 
Annemiek