dinsdag 17 november 2015

Mijmering 140 Gebakken selderijknol als vleesvervanger en aardbeienplantjes iets wijs maken...

Beste mensen,

Geluk is geschapen
om te delen....

Annemiek
140 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Rijpe aardbeien in het aardbeienbed want de planten zijn doordragers en geven tweemaal per jaar oogst. Alles werd geruimd en ik zie precies welke plant een oudje is en welke een jonkie. Zena hielp me erbij terwijl Samir bij strijthagen in de buitendienst aan het werk was. Heerlijke windvlagen en fris maar als je bezig bent voel je dat niet. De “baby’tjes” aardbei willen we overhouden maar ze nu overplanten in de volle grond brengt niets en gaan ze dood. Het is al te koud om aan te gaan. Zena heeft de kleuters, dat wil zeggen de jonkies met een flink wortelkluitje in potjes gezet. Eerst een hergebruik filterzakje op het afwaterings gat van de pot, dan potgrond, vervolgens de plant en weer potgrond. Even flink aandrukken.....
 
De potjes kwamen op plastic onder/bakjes met twee tegelijk en kregen een plekje op de vensterbank van de rommelkamer waar ze zeker aangaan al zal dat wel eind december worden. Ik zal ze dan vertellen dat de lente is begonnen en krijgen ze wat meer water en  wat voeding. Ze gaan bladeren gooien worden hele flinke planten en ze gaan bloeien. In april hebben ze dan beginnende vruchtjes en in mei mogen ze naar buiten in de luwte onder het afdak en geven vervroegde oogst.......
 
Waar het aardbeienbed stond is de border helemaal opgeschoond. Er komt even niets... alleen de pioenroos die in het midden staat. Afgelopen jaar woekerde de boterbloem oftewel kraaienvoet oftewel kruipende boterbloem in de border en die raak je pas kwijt als een schop diep alle wortels en planten worden uitgegraven. Er komen komend jaar vier grote courgetplanten in de border en verder wordt alle opkomende klein grut direct uit gestoken. Er zal beslist wat wortel van die boterbloem achter zijn gebleven en wil ik direct kunnen ingrijpen.
 
Tip 2
Kom ik terug op de selderijknol die gisteren in plakken werd gesneden van schil ontdaan en acht minuut vanaf kookpunt werd geblancheerd. Afgekoeld werden de plakken in de koelkast gelegd. Ze komen op het menu van vandaag. De laatste worteltjes werden geoogst uit de moestuin en een flink aantal topinamboer want de puree van gisteren was zeer goed in de smaak gevallen. De wortels en knollen werden buiten met regenwater afgeschrobd en bij de topinamboer kwam een enkele aardappel omdat ik dat lekker vind. Eerst schillen, wassen en klein gesneden met melk en zout aan de kook gebracht en garen op klein gas. Afgieten en met wat room een klontje boter en nootmuskaat met de mixer tot puree mixen.
Biologische wortels hoeven niet geschild en werden nogmaals met drinkwater afgeschrobd en in vingerkootjes lange stukken gesneden. De dikkere nog eens overdwars. Met weinig water en zout aan de kook en op laag gas garen. Ik deed er de laatste erwtjes bij van eigen moestuin ( uit de vriezer). Het werden geglaceerde worteltjes en die maak je als volgt: Na het afgieten een klontje boter erbij en twee schepjes suiker. Wat fijngeknipte peterselie en omscheppen. Natuurlijk de topinamboer en de wortels tegelijk opzetten om ze tegelijk gaar te hebben.....
 
Inmiddels waren de schijven knolselderij aan een kant bestrooit met groente bouillonpoeder en met de gekruide kant in de wok gelegd met wat zonnebloemolie. De andere kant ook bestrooien met bouillonpoeder en  hoog gas bruinen en omkeren. Direct na het omkeren schijfjes kaas op de kokend hete schijven leggen. De kaas smelt een beetje. Ik had jonge kaas maar er kan ook brie camembert of geitenkaas op en zelfs gorgonzola......
 
Mijn leventje.....
De knolselderij was van eigen moestuin, maar als je bedenkt dat een mega selderijknol op de markt een euro kost.... Je kan er zes ruime plakken van snijden dus voor ieder twee stuks.  Drie personen “vlees” voor een euro. De wortels waren gratis en de topinamboer ook. Er kwam een kommetje rabarber bij en hebben we weer voor heel weinig geld gegeten. “Complimenten voor de chef” werd er vertelt en ja als dat van een kok komt dan mag je daar trots op zijn. Zena bedenkt nu een variatie met een gepaneerde selderijknol plak en ik heb al een idee. Ze wil hem als vegetarische hamburger lanceren. Ik denk aan kruiden in het paneersel en zal eens aan de slag gaan met experimenteren. In ieder geval is de selderijknol plak voor herhaling vatbaar dus nu aan jou zou ik zeggen om te proberen......
 
Annemiek