woensdag 11 november 2015

Mijmering 137 Perfect ramen wassen vanille/yoghurt maken en hete bliksem...


Beste mensen,

Geluk is
doen wat er gedaan moet worden en trots zijn als het is volbracht.

Annemiek
 
137 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Er zijn vele verhalen en zogenaamde wondermiddelen om streepvrij ramen te wassen. Een halve ui in het water of spiritus of ammonia. Echte leren zemen of speciale dure doekjes of een apparaat te koop bij de BLOKKER of zelfs met kranten. Allemaal flauwe kul en ramen wassen doe je heel simpel op de consuminder manier. Ik leerde het aan mijn schoondochter Zena.....
 
Wat heb je nodig:
1 grote spons
1 emmer warm water
1 raamtrekker
1 gewoon schoon vaatdoekje
1 druppel afwasmiddel
1 ouwe theedoek.
 
Werkwijze:
In de emmer warm water en de spons en vaatdoek. Op het laatst de druppel afwasmiddel in het water. Met een flink natte spons het raam voor een kwart aan de bovenzijde inzetten ( als het een groot raam is.) De spons keren en nogmaals het glas op die plek afnemen en daarna direct de kozijnen rond die plek. Spons in de emmer en de doek goed uitwringen. Met de trekker het raam aftrekken en de trekker bij elke haal met de doek drogen. Met de doek de kozijnen afnemen en met de oude theedoek de boven en zijkant van het glas waar eventueel wat druppeltjes achterbleven. Dan het volgende kwart aan de bovenzijde. De onderzijde raam waarbij je niet meer op de trap hoeft doe je in een keer..........
 
Tip 2
Bij een ernstig vervuild raam eerst voorwerken. Met een nat sponsje met SUNSODA het raam en de kozijnen voorbewerken en aftrekken. Met een doek de kozijnen afnemen. Neem hiervoor een apart klein emmertje met warm water en een aparte doek. Daarna het raam wassen als hierboven.
 
Tip 3
Nog een goedkoop menu om in november geld over te houden is HETE BLIKSEM.
Ingrediënten:
Evenveel aardappels dan appels.
2 dikke uien.
Klontje boter
beetje nootmuskaat.
 
Werkwijze:
Aardappels schillen en de appels schillen en van klokhuis ontdoen. Alles in kleine stukken snijden en opzetten met weinig water en zout. De uien in grove ringen snijden en in de wok in iets olie bakken. Als de aardappels/appels gaar zijn afgieten en stampen. Eventueel wat kookvocht erbij en de boter en nootmuskaat. Serveer de hete bliksem met de
gebakken uienringen.
 
Er was nog een half pak yoghurt en wat melk dat op moest. In een deel van een halve liter melk werd 35 gram custard opgelost met 35 gram suiker. De resterende melk aan de kook gebracht en de custard/suiker/melk oplossing toegevoegd. Vanaf kookpunt een minuutje doorkoken tot de custard gaar en dik is. Vervolgens het gas uit en af en toe roeren zodat zich geen vel vormt. Als de custard lauw is kan de yoghurt erbij en heb je heerlijke vanille yoghurt die veel beter smaakt dan uit de pakken van de super. In kommetjes met een beetje confituur erop voor de leuk maakt dit speciaal nagerecht het simpele hoofdgerecht helemaal goed........
 
Mijn leventje....
Doen met wat er is door eerst kijken wat er nog in voorraad is en dan misschien door een kleinigheid bij te kopen een volledige maaltijd op tafel kunnen zetten. Het bespaart je veel geld en er wordt niets weggegooid. De appeltjes werden eens opgemaakt en de melk en het restantje yoghurt. Morgen nog wat gebakken appeltjes bij zuurkoolstamppot waar witte bonen ingaan als vleesvervanger en de rest van de vanilleyoghurt als toetje. Deze maand zal er beslist geld overblijven ondanks mijn weekend logees. Budgetteren betekend constant met de neus op de feiten gedrukt worden en in kunnen grijpen als het mis dreigt te gaan........
 
Annemiek