dinsdag 29 september 2015

Mijmering 118 Van ingevroren groenten naar pot in de voorraadkast....


Beste mensen,

Geen mens kan duizend dagen achtereen gelukkig zijn
Geen bloem kan honderd dagen blijven bloeien.
En als de bloei eruit is weet je... geluk komt altijd weer terug....
Ik ken het niet anders....

 Annemiek
 
118 Consumindermijmering 2015.
Tip.
In het kader van diepvries leeg eten of leegmaken heb ik vele groenten en tomaten verwerkt in pastasaus. Het leek een beetje op de groeiende kerststol in het voorwoord van mijn boek ETEN UIT DE EERLIJKE MOESTUIN.  Ik begon met twee uien aan te fruiten in de wok met even later enkele tenen knoflook. Na een wandeling door de tuin en een duik in de vriezer werd een grotere pan
gezocht en de braadslee werd opgeduikeld. Vele wortel stukjes verder uit de tuin en de vriezer heb ik een bos bleekselderij in stukjes toegevoegd. De vriezer weer ingedoken werden alle zakken ingevroren paprika verzameld....De pan was toen alweer te klein en werd de mega soeppan uit vervlogen tijden ingezet. Een draagzak vol bevroren overrijpe tomaten uit de vriezer en een handvol rozijnen plus vele kruiden zoals tijm lavas salie en een pepertje met twee zaadjes. ( Niet meer zaadjes anders wordt het te pittig) Het werd een heel spektakel....in die grote wasketel eh..... pan. Ik werd er blij van.

 
Ik ben wel wat tijd bezig geweest al die tomaten te schillen maar dat is leuk werk. Uit de vriezer direct even afspoelen en vallen de schilletjes er al vanaf. Er werd nog een blikje geconcentreerde  tomatenpuree bij gedaan en een zakje voor gekookte witte bonen uit de vriezer. De saus heeft een hele tijd staan te borrelen en in te koken en hemelse geuren vulden mijn keuken. Er werden potjes met schroefdeksel af gewassen en de trechter van een afgeknipte melkflacon opgezocht. De trechter op de pot werd de kokend hete pastasaus ( soms met hulp van een
mes voor de goede doorstroming) in de potten gewerkt. Eerst twee pollepels van het dik en dan een pollepel saus om af te vullen tot de rand. Zo verdeel je groenten en saus gelijkmatig. Direct de pot sluiten en een dagdeel op de kop zetten. Zestien potten was mijn oogst kant-en-klaar pastasaus voor de drukke dag in de week als ik in het consuminderhuis werk en
geen tijd heb om te koken. Alleen de pasta even koken en de saus uit de pot warm maken. Binnen een kwartiertje aan tafel en...........geen stroomkosten van de vriezer als de pastasaus voortaan in potten wordt ingemaakt. Zeg nou zelf....dat “inmaken” stelt eigenlijk niets voor.........Pastasaus in pot blijft wel drie maanden goed die hoef je niet nog extra te wecken. Met soep in pot is dat een andere zaak en daar komen we nog op terug.........

 
Mijn leventje....
Van de ingevroren heerlijke tuinbonen en erwtjes plus een worteltje werd gevulde omelet gemaakt en was ik zomaar weer vergeten dat ik die dag al had gekookt. Dat deden we in Tunesiƫ ook tweemaal per dag koken dat is in vele landen zo. De vele zakken glas koolraapjes kunnen toegevoegd worden aan de stamppotjes komende weken en is die vriezer zo leeg en blijft mijn portemonnee gesloten. Half aardappel half raapjes en groente erbij zoals andijvie uit de tuin. Er kan een vegaburger opgemaakt en zit ik nog steeds met het feit eigenlijk voor de
vegaburgers en de witte bonen een vriezertje nodig te hebben want die porties maak ik bij het dozijn of zo.........we denken verder. 
 
Vroeg in de ochtend is het 16.5 graden in mijn woonkamer en zit ik te werken aan de PC in mijn woonmantel. Gaandeweg de ochtend als de zon naar binnen schijnt open ik de glas ( inbetween) gordijnen en de deur naar de ( koude) keuken dicht. De zon verwarmt mijn woonkamer gratis met drie graden en helemaal goed. Om 13.00 uur is het 18 graden. Het zijraam is mijn perfecte bijverwarming en er hangt geen gordijn alleen een rolluik dat bij de schemering dichtgaat en in de ochtend weer open. Bij schemering gaan de dubbele overgordijnen bij de voor en achterdeur dicht en dat scheelt veel aan tocht. De overgordijnen in de woonkamer die tot op de vensterbank staan worden gesloten en voor de trap naar de bovenverdieping hangt ook een dubbel gordijn om de warmte beneden te houden. Boven stook ik nooit... alleen in de badkamer. Luchten gebeurt een maal per dag met ramen/deuren tegen elkaar open en de wind die vieze lucht afvoert en de schone lucht erin blaast. Lucht met kookgeurtjes, vocht, ziekte kiemen, parfum, shampoo en was geurtjes, luchtjes van de kattenbak als floor er net even op was en en.......die kunnen we missen. De schone lucht warmt snel op en je blijft gezond bij al die frisheid. Een raam de hele dag op kiep is niet aan te raden want dan slaat koude lucht neer op de muren en dat wordt vocht. Was drogen binnenshuis ook altijd met ramen tegen elkaar open. Als de was droog is het raam dichtmaken. In de nacht op je slaapkamer het raam op kiep is prima maar na het luchten overdag dichtmaken.
Allemaal wetenswaardigheden die dit mens gaandeweg haar leven opdeed. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen....
 
Annemiek