maandag 17 augustus 2015

Mijmering 102 biscuitboden van je eigen bakkerijtje en vakantie retraite

Beste mensen,

Het mooiste moment in je leven kan je niet maken
het overkomt je....

Annemiek
102 Consumindermijmering 17 augustus 2015.
 
Tip.
Af en toe weg van de snelweg brengt inzicht en energie........ Vakantie door thuis te blijven is naar mijn mening bezinning oftewel retraite .....Even niets doen of een beetje tuttelen zonder tijdsdruk doet de mens goed. Floor en ikke hebben de gordijnen gewassen en gestreken. Floor doet meestal de strijk zoals je ziet. Dagenlang heb ik drogende zaden gesorteerd gedopt en gekeverd op het bankje onder het afdak, in alle rust tussen de wilde wingerd en de wisteria. Tijd genomen om een therapie in te laten dalen en weer dichtbij mezelf gekomen........even tijdelijk halve werktijden draaien in het consuminderhuis en evalueren.... Vanaf een afstand naar jezelf kijken....Het is misschien wel de mooiste en beste manier van vakantie vieren als een soort retraite waarna je weer nieuwe doelen kan stellen... elk mens zou dit af en toe moeten doen en misschien breng ik je wel op een ideetje?
 
Tip 2
Als de energie weer opgeladen is kan de mens weer met nieuwe ogen kijken.....Mijn keuken is verder ontruimd en een eethoekje met vier stoelen naar het consuminderhuis gegaan. Een tafeltje weg uit de woonkamer en twee lampen. De lampen waren van die stofnesten die nooit werden gebruikt. De antieke naaimachine in de woonkamer is eveneens verdwenen en hoeven al die zaken niet meer onderhouden te worden. In de ontruimde keuken staat alleen nog het keukenblok en een rotan stoeltje waar Floor een plekje op vindt of de vriend/vriendin die meekijkt tijdens het koken......Geen afzetruimte meer zodat ik alles direct op moet ruimen in de kasten. Hoe Annemiek het beste met het mens Annemiek om kan gaan, daar kom ik helemaal achter als ik met retraite ga....Een mens denkt veel nodig te hebben en kan met weinig uitkomen.......We gaan weer verder met ruimen. In de woonkamer zal een kleinere tafel komen zonder dwarsbalken. Een kleine tafel met vier rechte poten is voldoende en zoeken we daarnaar.......Misschien nog wat eetkamerstoelen weg omdat ik geen grote gezelschappen meer ontvang. Dan kan de grote tafel waar zes stoelen aan passen naar een groot gezin. De tafel is 40 jaar oud... handwerk en gekocht toen ik 24 jaar was en toen al van duurzaam hield.
 
Tip 3
Een mens die alleen woont kan best een biscuitbodem zelf bakken. Dat is niet teveel als je in parten het taartje invriest. Je eigen bakkerijtje en weet je zeker dat er geen eitjes van legbatterij kipjes ingaan als je dat niet wil. Er waren nog kruisbessen in de vriezer en die kunnen op de bodem.  Nog een optie; perziken uit

blik waarvan het sap is gebonden met een opgehoogde lepel aardappelzetmeel opgelost in twee eetlepels water. Bij het kokende sap en roeren.......iets afkoelen, de perziken op de bodem leggen en het gebonden sap erover gieten. Met ananas stukjes kan ook.........De afgekoelde bodem met fruit in punten snijden en in doosjes invriezen....kwaliteit en altijd iets lekkers “onder de kurk.” Hoe je die bodem maakt?
Biscuit bodem:
Ingrediënten:
4 eieren
35 en 55 gram suiker
60 gram bloem
40 gram maïzena.
snuf zout.
 
twee mengkommen
pannetje kokend water.
 
Werkwijze:
Vet met boter een biscuitbodem vorm in en bestrooi met bloem. Weeg suiker en bloem/maïzena af en verwarm de oven voor op 180 graden. Splits de eieren...eiwit in een mengkom en het eigeel in een tweede mengkom. Wat water koken in een pan en gas uit. Voeg 35 gram suiker bij het eigeel en plaats de mengkom in het warme water in de pan. Mix eigeel/suiker tot een luchtig beslag waar luchtbellen in komen. Leg een theedoek over de kom en maak de gardes van de mixer goed schoon en droog. Mix het eiwit stijf en
voeg in gedeeltes 55 gram suiker toe. Meng met een houten lepel eiwit eigeel bloem, snuf zout en maïzena voorzichtig door elkaar zodat het beslag luchtig blijft. Bloem en maïzena liefst door een fijnmazige zeef. Het beslag in de biscuitvorm verdelen en in de oven. De baktijd is ongeveer 45 minuut ( lichtbruin) maar dat is wisselend omdat elke oven weer anders is. De biscuitbodem uit de oven direct uit de vorm tikken en op een roostertje laten afkoelen. De kruisbessen heb ik een uurtje voor het bakken van de bodem uit de vriezer gehaald. Half ontdooit gaan ze in een pan en het gas eronder. Het is de hoeveelheid voor op een bodem zo op het oog gemikt... In een bekertje of glas een opgehoogde lepel aardappelzetmeel mengen met twee eetlepels water en bij de net aan de kook kruisbessen doen. Voorzichtig roeren tot het sap gebonden is en helder. Dan pas de suiker erbij op smaak maar zeker drie eetlepels voor zoet/zuur. De kruisbessen een beetje af laten koelen en op de bodem verdelen.
 
Tip 4.
Van mijn nieuwe douchegordijn moest een stuk af en daarvan heb ik vier kleine spuitzakjes gemaakt die helemaal van pas komen. ( zie foto voorbeeld) Ze kunnen in de was en altijd ligt er eentje schoon in de keukenlade.
 
Tip 5
Slagroom uit spuitbussen is naar mijn mening vreselijk van smaak dus klop ik een doosje slagroom of een bekertje. Jawel ook als ik maar een toefje nodig heb. Toefje twee en drie worden op een restje bakfolie gespoten en even in de vriezer
gezet. Na twee uurtjes zijn ze keihard en kunnen zo in een plastic zakje geschoven in de vriezer bivakkeren tot ze nodig zijn. De afgekoelde kruisbessentaart kan in punten gesneden in de vriezer. Vierkante doosje met twee
punten zijn ideaal voor bezoek. Drie uur voordat het bezoek komt kan de taart uit de vriezer... deksel van het doosje en de bevroren slagroom toefjes erop gelegd. Zet maar in de keukenkast ergens en kan het rustig ontdooien.........Je eigen luxe bakkerijtje aan huis........

 
Mijn leventje....
Ze geven bakken geld uit aan onthaasten....de medemens en ik kijk er vol humor naar. Er zat eens een mevrouw in de trein die op retraite ging in een oud klooster. Hele ochtenden zaten ze te zwijgen in lotushouding in de stilte. Na afloop dronken ze thee en er was gelegenheid om te zwemmen. In het bad was een meneer die floating met je deed, zoiets als aan je voet door het water getrokken worden onder water dan wel. Het is heerlijk weet ik. Ze raden je aan met wat fantasie te voelen alsof je nog in de baarmoeder zit en ik weet niet of ik dat wel wil voelen.... De mevrouw in de trein was helemaal lyrisch over de meneer die de sessies leidde en naar mijn gevoel een beetje verliefd. Ik denk dat het vooral een goede zakenman was want het prijskaartje dat aan die paar dagen hing was gigantisch. Mevrouw was in wazige kleertjes gehuld zoals je wel ziet bij paranormale personen. Veel kralen en sjaaltjes en haar doel was weer te aarden.... Ik vertelde dat ik ook ging onthaasten in een tot kamertje omgebouwde garage ergens bij een boer op het erf in Zeeland. Het kostte bijna niets....Ik ging naar het naaktstrand ergens tussen de duinen in de stilte waar geen mens kwam want wie gaat er nog naar naaktstranden waar geen ijskar staat en geen restaurant....Ik ging fietsen onder de lage wolken op Schouwen Duivenland door natuurreservaten zonder entree. Ik zou er zomaar aarden tussen de weilanden en de akkers aardappels en uien en de koeienluchtjes..... en verschil moet er zijn.
 
Annemiek.