dinsdag 28 juli 2015

Mijmering 99 Aardbeistekjes bramen en vele oud brood receptjes....


Beste mensen,

Pluk de dag...
niet alleen als het een roos is
maar ook als het een madelief of distel is
en ga ermee aan de slag..........

Annemiek
99 Consumindermijmering 28 juli 2015.
 
De aardbeistekjes die ik eerder in aarde drukte ( dmv een dubbel gebogen stukje spandraad) in potjes zijn mooie planten geworden. Tijd om de navelstreng van moeder los te knippen. Ze gaan op eigen benen ( wortels) staan en maken plaats.......
Zoals je ziet staan er alweer nieuwe baby'tjes in potjes in de aarde en die moeten nog even. Het wordt dringen rond de aardbei wasteil waar vele uitlopers over de rand hangen met jong aankomend grut. Het zijn de gratis planten voor de nieuwe aardbei bedden. Aardbeienplanten geven na twee jaar geen mooie oogst meer en de oudjes verdwijnen binnenkort in de compostbak.
 
Tip 2
De jonge opkomende scheuten van de bramenstruiken heb ik vanaf het begin ( lente) aangebonden aan de afrastering, toen ze nog jong en buigzaam waren. Geleide bramen struikjes vormen daardoor binnenkort een “muur” van bramenoogst. De afrastering van gaas met een bekleding van wilgenschermen geeft aan de ene kant klimbonen en aan de andere kant bramen........In wisselteelt wordt voorzien door aan de bonenzijde de aarde te wisselen in plaats van het gewas....... Bramen mogen jaren blijven staan op dezelfde plaats........De wilgenschermen voorkomen dat de bonen zich verstrengelen met de bramen nou ja boven de twee meter doen ze dat toch wel zoals je ziet. Via een verlenging van staal betonmatten rijzen de kieviet bonen tot 4 meter hoogte. Telen de hoogte in brengt meer oogst op de vierkante meter. En nee....ik klim niet tot vier meter hoogte maar haal met een drietand de flexibele betonmat in een boog naar beneden...Net boven mijn hoofd kan ik dan bonen plukken.
 
Tip 4
Doen met wat er is en opmaken wat er is. De kleine eitjes van de dames kip gekookt en afgekoeld gemengd met de rijpe tomaatjes uit de tuin. Wat tijm peper/zout en in een kommetje tipje mosterd mengen met olijfolie en kruidenazijn. Misschien heb je wat bieslook of uienpijpjes. Er kwam een klein gesnipperd uitje bij en alles gemengd is voldoende voor een weekend maaltijd. Er waren wat keihard geworden harde broodjes overgebleven bij de PLUS Ze kwamen naar het consuminderhuis en is deze tip om te laten zien wat je daar nog mee kan. Natuurlijk paneermeel maken maar zeker ook heerlijke toast door de broodjes in plakjes te snijden en even in de koekenpan te roosteren. Ze werden geserveerd bij de tomaten/ei salade en ging er niets verloren.
 
Tip 5
Nog een tipje voor oude harde broodjes of stokbrood.....De gesneden plakjes door losgeklopte eieren wentelen met wat zout en in de koekenpan of wok bakken...wentelteefjes en helemaal goed voor de lunch. Je kan oud hard brood in de vriezer leggen voor dit doel en later gebruiken.
 
Nog een optie? Croutons maken van oud brood door de plakjes in te smeren met olijfolie en in blokjes snijden. Roosteren in wok of koekenpan. Ze kunnen gebruikt worden op maaltijdsalade en in de soep en bewaard worden in een trommel.......Je kan de koekenpan inwrijven met een teentje knoflook voor de extra knoflooksmaak of wat geperste knoflook door de olijfolie mengen voordat je het brood ermee besmeert. Wel even de smaakjes laten intrekken. Nog een variatie is....  net voor het bakken fijn geknipte kruiden op de croutons strooien.

Bruschetta is oud brood roosteren in de koekenpan en inwrijven met een doorgesneden teen knoflook. Verder beleggen met tomaat basilicum mozzarella en wat je maar hebt. Gebakken schijfjes tomaat en courgetplakjes bestrooit met kaas is ook een optie.
 
Panzanella oftewel broodsalade. Meng een klein kopje water met een eetlepel azijn en giet over drie flinke sneden oud bruinbrood of plakjes gesneden bruin stokbrood. Laat maar weken in een diep bord. Meng tomatenstukjes met komkommer en ringen rode ui met basilicum blaadjes en peper/zout. Snij het brood in blokjes en meng voorzichtig met de groente......
 
Engelse broodpuding...De oven voorverwarmen op 180 graden. Verkruimel 6 tot 8 sneden brood in een ovenschaal. Smelt twee eetlepels boter en sprenkel over het brood. Meng vier eieren in een kom met 2 glazen melk,  150 gram suiker en 1 theelepel kaneel en giet dit mengsel over het brood. Ongeveer 45 minuut in de oven. Eventuele variatie....noten rozijnen en/of kokos.
 
Mijn leventje.......
Het is onwetendheid als de mensen die deelnemen aan de broodlijn het harde brood laten liggen. het is vaak met hele granen bestrooit brood of volkoren stokjes die duur zijn en misschien bleven ze daardoor liggen in de super? De zogenaamde kampioentjes van het broodschap en oud zou je er niets meer mee kunnen doen? Door de mijmeringen te lezen weet de mens wel beter. Ik geef bij het uitdelen van de broodlijn ( brood zuivel groente)  regelmatig de recepten mee. Witlof die in veel variaties bereid kan worden en de meest simpele is wel de stronkjes in de lengte doorsnijden. De harde stukje in een v tje eruit snijden en bestrooit met iets zout de gehalveerde stronkjes in iets olie in de wok bakken. Leg er maar een deksel op en stoven maar. Even keren en nog een minuutje. De witlof in een schaaltje begieten met wat honing.......Je kan er zo een maaltijd aan hebben als je anders niets hebt.... Met een stukje geroosterd oud brood misschien? Gezonder kan haast niet.
 
Overrijpe bananen in schijfjes gesneden in zakjes in de vriezer. Voor mijn part een krat vol want ze blijven goed. Half ontdooit met wat yoghurt of melk in de blender en je hebt de gezondste ijskoude smooty die er maar is. Er kan een beetje siroop bij als je dat lekker vind....Doen met wat er is en opmaken wat overbleef geeft de prachtigste maaltijden.....
 
De kennis opdoen van koken bakken naaien handwerken knutselen in workshops allemaal gratis en onder een dak in het consuminderhuis. Kortom leren consuminderen ( meer doen met minder)  naast budgetteren leren in een budget/consuminderkring.( verder te noemen kring)  Die kring is wel verplicht als je aan de workshops wil deelnemen anders zou een heel dorp gratis workshops nemen. Heb je amper leefgeld dan is er voor de deelnemers kringen ook nog de broodlijn en we hebben al massa’s gezinnen in leven gehouden als ze maanden op de wachtlijst voor de voedselbank moesten staan. We gaan er prat op binnen een dag de mens in nood van voedsel kleding en eventueel spullen te voorzien. Je wordt vooral veel wijzer van het volgen van de kringen waarin we veel verder gaan dan budgetteren leren. Als je geleerd hebt wat erin en uitgaat en je rot geschrokken bent van het beetje dat overblijft is het zaak te leren meer te doen met minder geld in theorie dus kringen maar zeker ook in aanschouwelijk onderwijs......
 
Samen onderweg om te leren consuminderen geeft je meerwaarde en is goed voor de aarde, je gezondheid en je portemonnee. Het totaalplaatje  daar gaat het om en geloof me je kan je daardoor voorgoed uit de lager wal armoede onttrekken........Eigenlijk is het een eer een keertje in je leven die weg te mogen gaan, vanaf lager wal naar zelfvoorzienend leven. Je leert het bij Consuminderhuis PARKSTAD www.consuminderhuisparkstad.nl Je mag je aanmelden...binnenkort start ik de 35e cursus en je hoeft niet in de schuld te zitten om mee te mogen doen.
 
Annemiek op haar ( praat) schrijfstoel