zondag 7 juni 2015

Mijmering 76 Hartige ui/kaas/ paprika brioches en Heleen haar eerste eitje...


Beste mensen,

Een goede raad waar niemand iets op tegen heeft?
Wees zo nu en dan eens lui en doe helemaal niets....

Annemiek
 
76 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Ze heeft haar eerste eitje gelegd Heleen Amrock is haar naam en ze is mijn knuffelkipje. Vier uur heeft ze over de bevalling gedaan en haar klagelijk stemmetje was hartverscheurend om aan te horen. Ik heb tussendoor haar buikje gemasseerd en ben in de buurt gebleven al kan een mens daar niet zoveel in betekenen. Alleen bemoedigend toespreken en de glorie delen als het is gelukt. Wat extra graantjes en blaadjes sla na de “bevalling”en een aai over het bolletje. Ze heeft het dapper doorstaan al was dat ijsberen in en uit het nachthok wel wat overdreven misschien. Fieke en Madelon stonden er wat beduusd bij en die zijn nog lang niet zover. Madelon ging af en toe eventjes naast Heleen in het hooi mee “hijgen.” Dat doen echte vriendinnen nu eenmaal. Het is een mooi klein eitje geworden met een stevige eierschaal en de volgende eitjes zullen gemakkelijker gelegd worden. Vanaf nu zal ik gemalen hergebruik eierschalen door het legmeel mengen. Zo krijgen de wichtjes spelenderwijs ongemerkt de nodige ( gratis) kalk binnen....Het eitje ligt mooi te wezen in een pluk hooi in een mooi landelijk bakje op de goei kast. Enkele dagen mooi liggen te wezen kan best voordat het eitje een mini omeletje wordt. Een historisch moment dat eerste eitje nietwaar.......
 
Tip 2
Ik vond nog een rest volkorenmeel achterin de kast van het jaar 2012. Droog opgeslagen bleef het goed en er zitten geen beestjes in dus niets mis mee....... Ik heb het meel gemengd met witte bloem en er hartig gevulde brioches van gemaakt. Er lagen nog twee uien en die paprika moet ook op die nog in de vriezer ligt.
.
Ingrediënten voor het deegje:
Half volkorenmeel en half tarwebloem samen
(Het mag ook alleen tarwebloem zijn)ongeveer 600 gram
1 zakje bakpoeder
snuf zout
8 eetlepels zonnebloem olie
4 eetlepels melk
1 ei
250 gram kwark (of volle yoghurt.)
 
Voor de vulling:
2 uien
geraspte kaas
paprika.
 
Werkwijze:
De uien in ringen gesneden bakken in iets olie met peper/zout tot de ui glazig wordt. Paprika stukjes toevoegen en mee roerbakken.
Alle ingrediënten  (met uitzondering van de bloem en volkorenmeel) mengen in een deeg/kom. Ongeveer de helft van de bloem en volkorenmeel  erbij en al knedende meer toevoegen totdat het deeg loslaat van je handen.  Het deeg tot een lap uitrollen en insmeren met een los geklopt ei. Bestrooien met geraspte kaas en de ui/paprika. ( laat het buitenste randje deeg vrij) Weer wat geraspte kaas en de deeg/lap oprollen en aandrukken.
 
De rol in brede stukken snijden en met een taartschep met tussenruimte van elkaar op een bakplaat leggen en met een beetje geraspte kaas bestrooien.  Ik gebruik duurzame bak/folie voor op de bakplaat dat spaart aankoop bakpapier. Duurzame bak/folie is gemakkelijk te reinigen met een vaatdoekje. ( te koop bij action) De hartige brioches afbakken op 200 graden tot lichtbruin. Het hangt van de oven af in hoeveel tijd maar dat zal rond de 40 minuten zijn. De brioches uit de oven af laten koelen en een voor een verpakken voor in de vriezer. Doordat ze net gaar uit de oven komen kan je ze altijd indien nodig half ontdooit even oppiepen in de oven. Warm zijn ze immers lekkerder al hoeft dat niet. Een dag bewaren in hergebruik broodzakken kan ook prima en heb je een hartige snelklaar handzame lunch om eventueel mee te
nemen bij dagjes uit. Beleg en brood ineen...
 
Een truukje is de bevroren brioches in een zakje met een bidon water in de fietstas of rugzak. De ontdooiende brioches houden het water koel.
 
Mijn leventje.....
Tijdens zeer warme dagen worden de klusjes in de tuin zeer vroeg of laat op de dag gedaan. Vroeg luchten om zes uur in de ochtend en na acht uur gaan alle ramen aan de zonzijde dicht en rolluik of overgordijnen en blijft het huis heerlijk koel als de zon begint te blakeren. Boven de kippenren en het afdak weeft de wilde wingerd en de wisteria een zonnescherm van bladeren en daar is over nagedacht. In de schaduw is het daar goed toeven voor de kipjes floor de poes en ikke....
De potplanten op het hofje krijgen bij grote hitte tweemaal per dag water vroeg en laat. In de tuin in de volle grond zoeken de planten zelf wel het grondwater met hun wortels. Daar worden ze sterk van. Extra water geef je in de volle grond alleen aan tomaten paprika en komkommerplanten. Mijn komkommerplant in pot staat constant fris en fruitig met de pot in een onderschaal vol water. Het ingegraven flaconnetje zonder bodem eindigt bij de wortels en direct vocht op de plek waar het hoort, ook tweemaal per dag.  Komkommers die weinig water kregen zijn bitter. Komkommerplantjes zijn nog steeds te koop inclusief tomaten en paprikaplanten. Om eens te proberen in potten op je balkon of terras.........
 
Annemiek.