zondag 31 mei 2015

Mijmering 73 Handwasjes, raapsteeltjes en couscous van bloemkool....



Beste mensen,

Waar mensen in liefde leven
met en voor elkaar
is ook het meest eenvoudig huis
een warm thuis....

Annemiek.
73 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Zomerdagen en handwasjes op de tuintafel. Bloesjes in een lage kom met een beetje wasmiddel in regenwater. Laat maar staan in de zomerzon die het water langzaam opwarmt en samen met de tijd het werk doet. Naspoelen met regenwater en kliedernat op de waslijn........Geen strijkwerk en snel droog in de zomerzon. Het spoelwater kan hergebruikt in de tweede ronde om een kom of emmertje in de tuin af te spoelen en als derde ronde als gietwater voor potplanten op het terras....Hergebruik....Goed voor de aarde het milieu en je portemonnee....
 
Tip 2
De snijbiet kan al geoogst en enkele blaadjes zijn al voldoende voor een maaltijdje pasta/snijbiet.
Bekertje pasta koken en de snijbiet met aanhangend waswater grof geknipt roerbakken in iets olie. ( waswater weer opvangen om de planten te gieten.)
In een pannetje halve eetlepel boter smelten en evenveel bloem toevoegen. Wat kookwater van de pasta en scheutje melk. Roeren en misschien nog iets kookvocht toevoegen
tot de saus de juiste dikte heeft. Wat geraspte kaas in de saus. Pasta op je bord of in een kommetje... snijbiet erop en de saus.......Snijbiet kan vervangen door spinazie....
 
Tip 3
Raapsteeltjes....hoe mooi met hun helgroene kleur in de mooiste pot op mijn hofje....wat doe je ermee? Eerst maar aardappelpuree maken en het klein gesneden raapsteelblad door de puree scheppen met een rauw gesnipperd uitje... Raapsteeltjes stamppot op een regendag een heerlijke afwisseling. Nog een optie? Raapsteelblad rauw bij bonte sla of.... roerbakken bij pasta zoals bovenstaand receptje....of in een wok gerechtje met rijst off.....op de ( bloemkool) couscous? Zie tip 4.
 
Tip 4
Couscous....van bloemkool.
Ingrediënten:
Gedeelte van een pakje tomatenpuree
1 knoflookteen
beetje tijm en peterselie
groentebouillonpoeder
1 eetlepel olijfolie
citroen
enkele champignons
halve bloemkool.
handvol rucola.
 
Werkwijze:
Was de rucola en meng met iets olijfolie en snuf zout en laat staan....
Rasp de bloemkool ( keukenmachine) en kook 20 minuut in een inzetzeef in een pannetje met water met een theelepel bouillonpoeder.
Verwarm de tomatenpuree met de gesnipperde knoflook de klein geknipte tijm en peterselie en peper/zout en laat zachtjes 10 minuut sudderen. Eventueel een halve eetlepel water toevoegen.
Borstel de champignons, snijdt ze in stukjes en bak in de wok met peper/zout/kerrie lichtbruin. Neem de champignons uit de wok en roerbak de inmiddels gare ( en
uitgelekte) bloemkool  met een eetlepel olijfolie wat citroen en peper/zout op hoog gas een minuutje in de wok tot droog en rul.
Leg de bloemkool couscous op een bord. Schep het tomatenmengsel erover heen en de champignons. Maak af met de rucola.....off.... de raapsteeltjes wat je maar hebt. In plaats van bloemkool kan je ook couscous of rijst nemen.
 
Mijn leventje....
De voor gezaaide pinda pompoenplanten zijn op de heuvel geplant. In losse vochtige aarde net voor een regenbuitje.... Ik heb ze met zorg voor gezaaid en verzorgt en Petra en Kevin hebben de plantjes aan de aarde toevertrouwd. De heuvel is het bezit van een echtpaar sponsors die al jaren ons consuminderhuis een warm hart toedragen. Ze willen deze pracht heuvel wel delen in telen van de pompoen en aardappels. Het pracht plekje in vredigheid, de goed bemeste aarde en de zon en regen doen de rest. De planten zijn de zesde generatie pompoen en elk jaar worden de pompoenen mooier met dikke knobbels op de zalmkleurige schil. De knobbels lijken op doppinda’s daarom de naam pinda pompoen. Vorig jaar was de oogst 90 reuze pompoenen en die hebben hun weg gevonden in vele potten pompoenmarmelade pompoensoep pompoen reifkoekjes en pompoen
ovenschotels verwerkt in vele kookworkshops. Een ware rijkdom als je bedenkt dat de mensen die de moeite namen de workshops te bezoeken pompoen in stukken meekregen om thuis verder aan de slag te gaan. Een grote rijkdom.....
 
Vandaag was ik even terug in de tijd naar 1913. Kleine dorpjes met achter elk huis een moestuin. Zelfvoorzienend leven hoog in het vaandel. Pracht hoogstam appel en perenbomen en inmaak fruit in weckpotten op planken in keldertjes. De bedstee en de piespot daaronder en de klompen op het klompenrek. Reuzel op je brood of appelstroop en eten wat de moestuin je brengt op dat moment. Gekookte aardappel met gesmoorde uien en donker brood als er niets anders is en helemaal goed. Op zondagmiddag naar het lof terwijl je net was bekomen van de ochtend dienst met de donderpreek. Altijd bezige handen met o.a. wol spinnen tot breigaren dat gekleurd werd door meekrap brandnetel uienschillen en liguster. Zelfgebreide wollen sokken en lange rokken en katoenen onderbroeken tot je knie met kantjes als dat eraf kon. Na nijvere arbeid rusten op vredige bankjes onder hoge bomen die schaduw boden tijdens zomeravonden. De was op de hand met soda en sunlightzeep en op de bleek als de vlekken er niet uit te krijgen waren. Landweggetjes om langs te slenteren en hekjes van hergebruik hout want er werd niets weggegooid. Houtvuur in open haarden en figuren op de keukenvloer van zand.........Als ik daar jong was geweest was ik zeker verliefd geworden op de smid die een solsleutel maakte vandaag van een stuk staal. Mijn hart danste op de cadans van zijn hamer en het wondere werk van vuur en staal dat vervormde tot kunst hiel me in de ban. Ik was er zo graag gebleven en heb nog naar een mogelijkheid gezocht zomaar ergens in het weiland te verdwijnen, want ik pas meer in 1913 dan in deze tijd. Helaas mochten alleen de geitjes de schapen paarden en koeien blijven en ging de poort op slot van.....Bokrijk http://www.bokrijk.be/nl/ontdek-bokrijk/openluchtmuseum/over-het-museum Een dag met een gouden randje.....en zeker de moeite waard om er eens een dag te verblijven.
 
Annemiek.