maandag 23 februari 2015

Mijmering 28 Kennis van potten en manden om groenten in te telen

Beste mensen,

Miljoenen mensen willen dolgraag onsterfelijk zijn
Terwijl ze niet eens weten wat ze met een regenachtige dag moeten beginnen.

Annemiek
 
28 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Wetenswaardigheden over potten en manden om  groenten/kruiden in te telen.
De kleine mandjes hebben een plastic voering. Met een breinaald heb ik van buitenaf gaatjes geprikt in de bodem zodat overtollig hemelwater weg kan vloeien. Dat voorkomt dat de grond zuur wordt en de plantjes ziek worden en dood gaan. Je zou drie schelpjes of steentjes onder de mandjes kunnen leggen voor een betere afwatering en de lucht eronder kan. Dat voorkomt rot van de bodem van de mandjes.
 
Grote manden waar de bodem is weg gerot worden zeker niet weggegooid maar krijgen een plastic binnen/pot en staan als een mooie natuurlijke huls om het lelijke plastic. Indien nodig (bij te hoge pot) wordt met een kartelmes of goede huishoudschaar een deel van de plastic binnen/pot afgeknipt. Nee....de rand niet weggooien die druk je in de aarde en is een mooi zaaibedje om in te zaaien in de volle grond. Lelijke plastic binnen/potten in mooie manden maskeer je door een randje mos op de rand en zie je geen plastic meer....Dat mos randje krijgt elke pot voor de mooi en om lelijke randen te verbergen maar vooral om eenheid te scheppen in een allegaartje pot. Dat brengt rust in je tuin.
 
Oude geëmailleerde vergietjes en pannen gebruik ik als overpot en nostalgisch sfeertje in mijn tuin. De meeste pannen staan op een oude houten ladder zoals je ziet. ik noem het mijn sla ladder. Tegen de muur en van de grond zet ik in maart slaplantjes in die potten en pannen. Wel vroeg zal je denken maar bij gemelde nachtvorst komt er een flanellen lakentje overheen. Gewoon over de hele ladder. Tegen de zijgevel  van mijn huis in de beschutting scheelt vele graden. Van de ladder haal ik mijn eerste sla oogst. De eigen gezaaide sla in de kratten is mijn tweede oogst.
 
Het vergiet.... De gaatjes rondom laten aarde door dus worden ze bedekt met hergebruik filterzakjes. Stukjes panty ( het broekje bijvoorbeeld) doet het ook. Het overtollig hemelwater kan daardoor weg maar de aarde blijft in de vergiet. Teveel water wegstromen is ook weer niet goed dus zet ik onderin het vergiet een plastic schoteltje met een randje waar het vocht op blijft staan en het wortelkluitje en de aarde niet te droog worden. Dit schoteltje is net voldoende weet ik inmiddels. In de vergietjes zet ik in maart peterselie plantjes. Ook hier weer eerst aarde uit de tuin in het vergiet met als toplaagje potgrond.
 
Bij de grotere pannen heb ik passende plastic potten gezocht en gevonden en met een warme breinaald ( in de gasvlam van het fornuis) gaatjes gesmolten zodat het overtollige water weg kan stromen in de pan. Bij veel regen pak ik de binnen/pot even uit de pan en leeg de pan. Soms zet ik de binnen/pot even op de omgekeerde pan om eens lekker helemaal leeg te stromen. De aarde en de sla plantjes varen er wel bij....Bij droge periodes is de pan een heerlijk waterreservoir.
  
Verder krijgen alle potten met een afwaterings/gat een passende schotel waarin het overtollige water kan stromen en blijft staan bij droge periodes.  Je begrijpt het al. Het is en
blijft maatwerk en er is over nagedacht. In de volle grond telen is altijd gemakkelijker omdat moeder natuur mee zorgt. Planten in de volle grond zoeken zelf naar water met hun wortels en teveel hemelwater stroomt gewoon weg. Maar toch als je een jaartje ervaring hebt met telen in potten lukt het prima en ja...... bovenstaande wetenswaardigheden helpen je op weg....
 
In de grotere potten kan je bonenstokken zetten en bonen laten klimmen de hoogte in. Maar later daarover meer......om bonen te zaaien is het nog te vroeg. Alleen tuinbonen zaaien kan nu in de volle grond.
 
Ik heb een pol bloedzuring uitgegraven en in een pot gezet. Afgelopen jaar zag in ik restaurants dat er veel mee gewerkt werd in slaschotels. Bloedzuring is winterhard en de pol komt al zo mooi op. In een andere pot heb ik het zelf geteelde zaad uitgezaaid. Zomaar voor niets schenkt moeder natuur wat gezond voor je is.....
 
Mijn leventje....
De regen komt met bakken en ik besluit alle klussen binnenshuis te doen die bleven liggen. De gordijnen die nog korter moeten en mijn fiets die nodig moet worden gepoetst. Dat kan tijdens een droog momentje. Als de betere dagen in maart komen kan er gezaaid worden en heb ik nergens meer tijd voor ( wil ik stiekem ook niet) Ik ben weer aan het minimaliseren in huis en dat betekend voor mij opruimen en naar het consuminderhuis wat teveel is. Bovenop kasten minder potjes en vaasjes en nee geen snijbonenmolen meer op de kast. Die wordt maar stoffig en gaat de kast in. Ik zou een boekenkast moeten hebben op BGG want overal liggen boeken en iets minder boeken en meer orde kan ook wel. De helft van mijn boerenbont servies gaat uit de kasten en kan reserve op zolder voor als er iets sneuvelt. In een bananendoos maar....Wie weet komt er dan plaats voor die boeken. De kasten leger en minder ballast in mijn antieke kastje dat kreunt onder alle stapels borden. Ik ben zo wie zo niet meer van de grote gezelschappen en hou van een op een of twee personen aan de dis en meer niet. Een serviesje voor vier personen is meer dan voldoende. Al dat geruim doet me denken aan de tijd toen ik zwanger was van mijn zoon ( 100 jaar geleden of zo) en ik zoiets als nestdrang kreeg en de kelder ging opruimen en de grote schoonmaak in huis terwijl ik zeven maanden zwanger was. Orde netheid en stofnesten weg...ik heb het weer. Tijd voor iets nieuws.....de lente misschien en al die baby en kleuter plantjes in de potten? Hun bedjes en wiegjes staan klaar. Nu de zon nog en de warmte....Nog eventjes.
 
Annemiek