dinsdag 17 februari 2015

Mijmering 26 hergebruik groente en pastinaak van zaad naar wortel en soep....



Beste mensen,

Stil zijn....
is jezelf ontmoeten.

Annemiek.
 
 
 

 
26 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
De laatste wintergroenten worden opgemaakt waaronder de pastinaken en de peterselie wortel. Pittige pastinaaksoep op het menu en daar kan ook peterseliewortel in. Waar deze groenten stonden wordt de aarde omgespit en mest onder gewerkt voor moestuinseizoen 2015. Enkele mooie pastinaken krijgen een plekje in de bloementuin. Drie pastinaken bij elkaar in een groepje met 20 centimeter tussenruimte. Zet maar ergens tegen een schutting of muur want ze gaan uitlopen, krijgen lange
bloemstengels met prachtige grote bloemschermen. Zoiets als de reuze berenklauw maar dan in het geel. Ze worden wel 1.50 meter tot 2.00 meter hoog. Mooie snijbloemen voor komende zomer in vaas en pot op terrastafel en in de woonkamer. Enkele schermen laat ik staan en wordt bloem zaad voor oogst 2016.
 
Op de foto’s zie je links de peterseliewortel en rechts de pastinaak ( met verzonken wortelhals.) Het loof van de pastinaak is niet lekker maar het loof van de peterseliewortel is gewoon bladpeterselie. Ik heb er de hele winter van geplukt en het is een zegen moet ik zeggen en daarvoor alleen al zaai ik de peterseliewortels. Omdat deze groente nu echt eruit moet heb ik geen bladpeterselie meer zou je denken.... Integendeel! Het bovenste stukje van de wortels met het kleine plukje blad heb ik in een grote bloempot gezet. Vijf stuks in een pot. De pot staat nu op de vensterbank in de woonkamer lekker warm dus de plak wortel gaat aan en zal steeds weer groen blad geven. Knippen gebruiken en de groei komt er weer in.......Altijd peterselie bij de hand.
 
Er was een pot bieslook over bij het consuminderhuis die niemand meenam. Ik heb de plastic pot eraf gehaald en de wortelkluit in drieën gestoken met de steekschop. Ze staan nu op enige afstand van elkaar in de volle grond. Een plant om van te knippen, een plant om met rust te laten tot de bloei komt en de pracht bloemetjes in een vaasje te zetten en een plant om zaad van te trekken dat aan de voet van de planten weer in de aarde wordt geharkt.....
 
 
Terug naar de pastinaaksoep.
Ingrediënten:
1 ui

2 tenen knoflook
3 grote pastinaken
wat peterseliewortel ( als je ze hebt)
2 eetlepels kerriepoeder
1 liter water
3 groentebouillonblokjes of een eetlepel bouillonpoeder.
De gesnipperde ui in iets olie roerbakken en na 2 minuut de gesnipperde knoflook toevoegen. Afblussen met een liter water en de bouillonpoeder ( of blokken) De wortels schrappen en in kleine stukken gesneden aan de soep toevoegen. Aan de kook brengen en garen tot de pastinaak zacht is. Met de blender of door de pasvite. Eventueel water toevoegen tot de gewenste dikte. Er kan een scheutje slagroom bij.

Mijn leventje....
We hebben de moestuin van het consuminderhuis opgeruimd Peetje en ikke. Het schuurtje opgeruimd en de kruidenpollen uitgegraven en gehalveerd. De composthoop met een laagje aarde bedekt en wat wintergroente geoogst. De prei en de pastinaken en een deel van de peterseliewortel. Dat wordt gestoofde prei en pastinaakpuree komende week. Er kan gespit worden en worteltjes gezaaid want dat kan vanaf einde februari. Die ene week eerder is geen probleem omdat de tuin beschut ligt. De stoepjes zijn geveegd en het onkruid tussen de tegels weg gestoken. Het maagdelijke landje zal langzaam aan ingezaaid worden. Er komen aardappeltjes zegt Peetje en wortels bietjes en bonen. Het zal wederom een mooi plekje worden om te vertoeven. De klimcourget die de schuur bestormd en de kamperfoelie tegen het muurtje. Nieuw leven vreugde en bio groenten op je bordje....Hoe rijk kan een mensenleven zijn....
 
Annemiek