maandag 15 december 2014

Mijmering 184 moestuin rijkdom en pindarotsjes van Sint naar Kerst

Beste mensen,

Hang je leven aan een ster
dan kan zelfs de donkerste nacht je niet deren.....

Annemiek
184 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Geen grotere dankbaarheid voor eigen geteelde groenten dan in de wintermaanden. Zo bij de hand rondom mijn huis de mooiste boerenkool en
topinamboer. Je hoeft er niet voor door de regen de mist of de kou naar de super of de markt waar het nu veeeeeeels te druk is.  Alleen even met een sjaaltje om of in de woondeken met de riek topinamboer oogsten en aardappels uit de schuur. De boerenkool bij de hand in de moestuin even plukken en voilà. Kost je geen kneup en amper tijd.......
Hoe rijk kan een mens zijn.........
 
Bekend recept die boerenkoolstamppot dus weet iedereen inmiddels wel hoe het moet. Je ziet in de pan waarom topinamboer ook wel (aard) peer wordt genoemd. Het lijken peren naast de (aard) appel. Ik was de boerenkool in ruim regenwater meermalen want er is regen in overvloed in de regentonnen. De topinamboer wordt geschrobd ook meermalen en verder verwerkt zie foto’s.......
 
Tip 2
Er zijn chocolade letters gekocht over van Sinterklaas met 50% korting.........enne ongezouten pinda’s die o.a. bij de PLUS worden verkocht.
De chocolade letters in stukken breken en au bain marie smelten. Dat klinkt moeilijker dan het is. Gewoon een vuurvaste kom of RVS kom in een
pan water  en op het gas.
Laat ik nu even geen vuurvaste kom of RVS kom hebben nou jaaaaa de waterbak van de vogels maar die laten we maar even buiten en gebruik ik mijn glazen theepot. Wat op een warm theelichtje heel blijft blijft ook heel in een pan kokend water nietwaar....... De letters erin en lekker laten smelten in die theepot....
 
Zakje pinda’s erbij en roeren. Als alle pinda’s met chocolade bedekt zijn en er is nog ruim chocolade tussen de pinda’s dan kan er nog een handje pinda’s bij.
Leg met behulp van een theelepeltje hoopjes choco pinda op duurzaam ovenfolie of bakpapier. Je kan er een beetje kokos over strooien voor de leuk maar hoeft niet. Laat maar afkoelen......... Ze kunnen later in een kom op een koele plek desnoods in de koeling.
 
Vul een hergebruik kop en schotel of beker met
pindarotsjes en pak in een stukje doorzichtige folie. Strikje erom en kaartje eraan met lieve woordjes.......Moooooooi voor je ma of je oma.
 
Tip 3
Terug naar de theepot waar de chocolade in zat...die drijft nog steeds in het water in de pan. Giet er maar
een beker melk in en lost de chocolade van de zijkant en bodem pot langzaam op in de melk die warmer wordt en heb je de heerlijkste chocolademelk aller tijden.........
 
Mijn leventje....
De agressie van winkelend publiek is merkbaar. Ik werd met mijn fiets bijna van de weg gereden door een auto die snel voor de beurt een parkeerplekje probeerde te krijgen en kon nog net het vege lijf redden. Irritatie aan de kassa als ik met mijn vergroeide handen niet snel genoeg de eurootjes kan pakken en maar snel met groot geld betaal en het wisselgeld ongecontroleerd in mijn portemonnee of mijn jaszak pleur om niet verder in de weg te staan. Ik mijd de super en winkel in ruste in mijn tuin en doe het met wat er is. Ik was gisteren bij een Kerstviering middag aanwezig waar zoveel overvloed lekkers aanwezig was dat ik er een beetje somber van werd. Zoveel koek snoep Kerstbrood en drank frisdrank stokbrood soep  en.. en... dat ik dringend heb verzocht toch in Godsnaam zoveel mogelijk alle verpakking dicht te laten en het mee te geven aan de armen. Ik raakte totaal van streek merkte ik....Na wat chocolaadjes had ik weer genoeg voor deze maand en heb alles doorgegeven. Alleen wat advocaat is wel lekker als de rust komt rondom Kerst in stilte. Thuisgekomen heb ik genoten van de simpele boerenkoolstamppot die voor mij de grootste rijkdom betekend met onbespoten groenten verser dan vers.....Vandaag kunnen we alweer taaitaai poppen uitdelen die overbleven van de Sinterklaas. Daar genieten onze mensen van de broodlijn zo van vooral de kinderen. Sint heeft ze speciaal voor hen nog gebracht........ Het is feest maar dan met gewijzigde datum.
 
Met verlangen kijk ik uit naar wat het winkelend publiek overlaat voor onze mensen na de Kerst. Dure verse vruchten een beetje overrijp enne  tomaten overrijp die in de vriezer kunnen om later tot pastasaus verwerkt te worden of soepjes. Mandarijnen en druiven met wat rot die na gekeken en de goeie gered de hemel op aarde zijn voor de kindjes. Melkproducten van uiterste houdbaarheid data die de redding betekenen voor velen. Afgelopen vrijdag hebben wij voor 15 gezinnen een overlevingspakket moeten samenstellen en was er niet voldoende uiterste houdbaarheids spul die dag. Dan moet er veel bij uit mijn “winkeltje”van basis producten die we inkopen en Petra mijn assistent coördinator wordt een beetje angstig van die kaalpluk. Ik niet en zend een schietgebedje naar hij die de sla laat groeien......Het is nodig en wordt gewoon gegeven aan mensen die op de voedselbank lijst staan en nog maaaaaanden niet aan bod komen. We leveren maatwerk en wel direct en dat is onze kracht.....Zoals Theo een van mijn medewerkers zo beeldend vertelde: We zijn het laatste station, de laatste trein......en ik hang elke keer weer een wagonnetje erachteraan omdat er zielen zijn die nog de trein moeten halen.......iedereen moet mee......ik laat niemand achter!
 
Annemiek.