maandag 10 november 2014

Mijmering 168 Griesmeel feestpudding en tipjes.

Beste mensen,

Geluk is als een echo
die antwoord op de gave van jezelf

Oftewel apetrots zijn op een zelfgemaakt feest puddinkje.

Annemiek
 
168 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
De lekkerste en mooiste puddinkjes voor speciale dagen maak je zelf. Weinig kosten eventueel gemaakt met biologische melk, misschien iets minder suiker en/of fruit van eigen teelt. Als je die niet hebt uit de vriezer van de super. Kortom jij bepaald het eindresultaat en oh hoeveel goed gevoel brengt dit kwaliteiten ontwikkelen. Een kant-en-klaar puddinkje kopen brengt geen trots gevoel.
 
Tip 2
Een bak eten bij de TV en je proeft niet eens wat je eet. Een pudding uit een doosje of plastiek bakje maakt geen indruk. Je vergeet misschien wel dat je gegeten hebt en begint even later wellicht weer opnieuw. Een mooi gedekte tafel en een bijzonder serviesje of schaaltje maakt je gerecht nog meer waard. Het oog moet ook wat.
 
Griesmeelpudding met frambozen vlierbes confituur en slagroom.
Ingrediënten:
1 liter melk
105 gram griesmeel
75 gram suiker ( ik nam 65 gram)
diepvries rood fruit
rode confituur bramen of vlierbes of bessen.
doosje slagroom.
 
Werkwijze:
Breng de melk op kookpunt en meng de suiker/griesmeel met de melk. Al roerende op kookpunt houden tot de pudding gebonden is. De griesmeelpudding in een omgespoelde puddingvorm gieten en bestrooien met wat suiker ( om vel te voorkomen) De pudding af laten koelen tot kamertemperatuur en een dag of nacht in de koeling.
 
Afgelopen zomer heb ik frambozen op een plat bord in de vriezer gezet zodat ze mooi in vorm zijn ingevroren. Stijf ingevroren heb ik ze in een zakje bijeen gedaan. Pracht decoratie....die ontdooit wordt. Er kan vlierbes confituur bij en smaakt prima bij griesmeel maar eerst slagroom kloppen met een schepje suiker. Slagroom kloppen spettert wel eens dus hang ik een theedoek over de kom.
 
De pudding wordt uit de koeling gehaald en losgemaakt aan de randen. Er moet lucht tussen vorm en pudding dan floept hij er zo uit als je de vorm op de
kop op de schaal zet. Ik heb een mooie taartschaal op voet met framboosjes erop en daar kan natuurlijk ook pudding op.
 
In het holletje van de pudding kwam onderin de mindere en breuk framboosjes met daarop de confituur tot de bovenkant van het holletje. De pudding werd met slagroom opgespoten en met de mooiste framboosjes gedecoreerd. Een feestpudding voor wel tien personen en als je de kosten bekijkt? De smaak is verrukkelijk en misschien wel iets voor Kerst........
 
Tip 3
Honing in kokende melk om de griep te weren is helemaal niet zo goed. De antibiotische werking van honing vervalt als je hem warmer maakt dan 35 graden. Iedere dag een eetlepel honing zo uit de pot (zonder verwarmen) voorkomt effectief verkoudheid en griep…….
 
Tip 4
Wat bieslook en tijm uitgegraven uit de moestuin wordt in terracotta potten gezet met een schotel eronder. Ze mogen nog even buiten staan om bij koude nachten naar binnen een plekje te krijgen op de vensterbank. Gratis keukenkruiden …..
 
Tip 5
Snoei maar een eind weg…..de wilde wingerd de kamperfoelie en de hedera want de sapstromen zijn gestopt. De heesters en de bes en braam als je dat al niet deed maar NIET de blauwe regen die moet in januari en ook niet de bonte wilg. Die komt in maart pas aan de beurt…….
 
Tip 6
Planten die in potten zitten zoals oleander en niet tegen de vorst kunnen mogen tijdens de kou in een schuur gezet worden. Om de kou buiten te houden kan er een lapje onderaan de deur of een stuk schuimrubber. De ramen kunnen met noppenfolie beplakt worden en komt er toch nog wat licht door. Is er een afdak en geen plaats in de schuur, pak de planten dan in en plaats ze onder het afdak. Het inpakken tegen vorst kan als volgt: Zet stokken in de pot of een frame van gaas en wikkel daar doek enkele keren omheen, ook over de top alsof je een vingerverband aanlegt. Bij strenge vorst mag over het doek nog een laag noppenfolie. Bij zonnig weer en weinig vorst moet dit er weer vanaf anders wordt het te warm onder de bescherming…Zeer beperkt water geven. Hooguit een klein kopje per week. Als de bladeren eraf vallen geen paniek want die komen er weer op als het voorjaar wordt en het jasje uit mag.........
 
Tip 7
De roosjes van den ALDI hebben twee weken gestaan en het geld meer dan waard. Ze staan nu op het punt de blaadjes te laten vallen en dat zijn we net voor. De bos wordt op de kop in het trappenhuis gehangen voor hergebruik. Een hele hoop bosjes gedroogde rozen in een vaas of een strokrans ermee binden is een nostalgisch gezicht en gaat jaaaaaren mee………vraag aan vrienden en kennissen die goed in de mannenmarkt liggen of bezig zijn met daten op internet om de rode rozen voor je te bewaren……..
 
Tip 8
Ovenreiniger is niet te betalen. Vieze oven met ingebakken vuil? Meng soda met een beetje water en smeer over de aangekoekte plekken als de oven nog warm is. Een nachtje laten intrekken en het vuil vliegt eraf. Met aangekoekte pannen precies zo. Een bodempje water wat soda en een minuutje opkoken. Gas uit en weken maar….. De tijd doet verder het werk een nachtje lang terwijl jij lekker uitrust…..Niet doen met aluminium pannen maar die zal je wel niet meer hebben denk ik. Soda oxideert aluminium.
 
Tip 9
Roestvrij staal krijgt een “schoonheidsbehandeling” ingewreven met een scheutje slaolie op een restje pantykous…..Met oude frietolie kan je verfkwasten schoonmaken en een nachtje in bewaren als je morgen weer verder wil verven. Je kan er verfvlekken mee verwijderen en plakbandvlekken op de ruiten.
 
Mijn leventje....
Ik heb van Wendy een rode winterjas gekregen. Hij is van haar man geweest en de jas is te groot geworden oftewel de meneer gekrompen. Een pracht door weer en wind jas, waterdicht en achter iets langer dan voorkant zodat het helemaal goed is op de fiets. Met fleece gevoerd en ritsen aan de zakken. Een hoge kraag en de rits tot bovenaan zodat net het puntje van mijn neus eruit komt en dat rare melkboerenhondenhaar pruikje inmiddels met grijs doorspikt. Ik kan zo heel erg blij worden van die jas die nu aan een knaapje aan de kapstok hangt. Hergebruik en geen grondstof van de aarde nodig voor mijn nieuwe jas. Het blauwetje GAASSTRA die ik al een dertien jaar heb voelde zich wat verongelijkt zag ik. Zou het jaloezie zijn geweest? Ik heb haar vermanend toegesproken dat ze bij de serieuze aangelegenheden aan mag. De nette bijeenkomsten representatief zijn met een mooie zijden sjaal. “Daar was toch het grijsje voor met de hugsjaal van Janina?” zei het blauwtje. “Die is voor feestdagen en de blauwe voor zondagen en die prachtige rode brandweerautokleur jas is voor alledag....de regen de sneeuw de wind het bos bij nacht en ontij en nu niet meer zeuren mevrouw GAASSTRA.” Ze wilde alweer zeggen dat zondagen bij mij doordeweeks zijn en doordeweeks vaak zondag en die rooie bij dit radijsje past.....maar ik deed alsof ik haar niet hoorde.
De overbuurvrouw zal over tien jaar wel weer zeggen: “Annemiek ze kunnen je uittekenen in die jas.” Het zal me worst wezen.....
 
Annemiek