maandag 15 september 2014

Mijmering 140 Pompoen reifkoek pompoenmaaltijdsalade en blommen...

Beste mensen,

Wanneer ik mijn zelfbeheersing verlies of gefrustreerd of bang ben neem ik een time-out.
Ik zeg even niets meer, ga een kopje koffie zetten, even naar buiten of zet het raam open....
Bij ernstige woedeaanvallen pleur ik een stuk oud servies tegen een muur.
In het consuminderhuis hebben we een wandkleed op de gaten gehangen...

Annemiek.
 
140 Consumindermijmering 2014.
Tip De eerste pompoenen zijn tegen september rijp. De vrucht is rijp wanneer aan de steel van de pompoen door verhouting overlangs strepen verschijnen, een soort rimpels met een kurklaagje.
Oogst ze voorzichtig met zolang mogelijke stengel en draag ze met beide handen en zeker niet dragend aan de stengel. Afgebroken stengel of beschadiging brengt snel rot dus gebruik de beschadigde exemplaren het eerste.....
 
Pompoen op het menu starten we met doorgeven hoe je zo’n apparaat open snijd. Met een schilmes rond de steel diep insnijden. Vanuit die snede met een kartelmes de pompoen doormidden en verder in de gewenste stukken. Ik eet er drie dagen van op verschillende manieren bereid. Laat je dus verrassen.....
 
Pompoen reifkoekjes als lunch. Rasp een stuk pompoen en meng met een ei peper/zout en een klein gesnipperd uitje. De nodige bloem erbij om de gewenste dikte te krijgen. Leg hoopjes van deze substantie in een wok in iets zonnebloemolie. Op hoog gas dichtschroeien en direct laag. Omkeren en op laag gas garen en bruinen. Niet te droog laten worden.
 
Tip 2
Nog volop boerenwormkruid langs wegen en paden. Ik wil nog een klein stevig kransje maken voor op de salontafel. Zomersouvenir.... Een passend stukje spandraad werd omgebogen en in elkaar gehaakt. Op de sluiting start ik met wikkelen. De bladeren worden zoveel mogelijk van de bloemstengels gerist en de bloemen ongeveer 30 centimeter onder de bloem afgeknipt. Tegen de klok in wikkelen met een wikkelklos en aan het einde de steeltjes onder de bloemen van het begin verstoppen. Omdat ik een vast kransje wilde werd nog een rondje gemaakt met de wikkelklos. Er is niets van te zien, tussen de knoopjesbloemen valt de draad weg.
 
Tip 3
Ik zag bij den ALDI dat een bos bloemen 2,19 euro kost en zie dan kassen en koelhuizen voor me door veel energie gestookt of gekoeld. Ik denk er niet aan en 2,19 is 2,19. De tuin in waar de sedum bloeit en meisje met de mooie ogen of zoiets. Dat geel past mooi bij het boerenwormkruid kransje. Ton sur ton.... Er is voldoende voor drie vazen prachtige blommen die gegarandeerd langer staan dan die van den ALDI. Als je die moest kopen was je toch wel 3 maal 2,19 euro kwijt denk ik. In de grotere vaas komen nog wat stengels van een heester voor extra vulling....
 
Tip 4
Nog meer pompoen....pompoenmaaltijdsalade.
Dwars door de tuin knip ik wat bonte knipsla en rucola. Plukje tijm en blaadje salie plus twee stengeluitjes. De sla kort wassen en in stukken knippen en de stengel/ui in reepjes inclusief de kruiden. Scheutje olijfolie scheutje frambozenazijn ( mag ook gewone azijn zijn) beetje zoet en dat is bij mij vlierbloesemsiroop maar honing of suiker is ook goed. De sla husselen en..... stukjes kokend hete in olie gebakken pompoen erop leggen. Je weet niet wat je eet zooooooo lekker. Wat zeezout op de pompoen.....
 
Mijn leventje...
Hoe rijk kan een mens zich voelen met enkele pompoenen. Ze blijven buiten liggen narijpen tot de nachttemperatuur lager dan 6 graden komt. Dan worden ze verder bewaard op een vorstvrije kamer waar niet gestookt wordt en blijven ze goed tot maart. Grote pompoenen die te groot zijn om in een keer te verwerken kan je in delen ( klein gesneden) in zakken invriezen en is een soepje zo gemaakt. Pompoendelen blijven vier dagen goed in de koelkast.
 
Ik heb genoten van het prachtige weer en op de fiets boodschappen gedaan en wat haal en brengwerk en afspraken nagekomen. Alles bij elkaar in de buurt  bespaart energie van de accu van de elektrische fiets. Ik kwam ook in de buurt van den ALDI waar ik voorraad afwasmiddel haalde. Vier flacons waar ik de winter wel mee door kom. Tegen de herfst heb ik eekhoorn neigingen en ga mijn “hol” vullen. Daardoor hoefde ik twee jaar geen tandpasta te kopen want ik sla met voorraden aanleggen wel eens door. De rest van mijn leven hoef ik ook geen scheermesjes te kopen want die wegwerpdingen gaan gewoon tien keer gebruik mee of zo en ik kocht tien pakjes voor een habbekrats enkele jaren geleden. Ik scheer met de nieuwe mesjes eerst mijn oksel en als de mesjes niet meer zo scherp zijn doen ze het nog op mijn benen want een haar overslaan zie je daar niet. Bovendien scheelt het pleisters want ik ben niet zo handig met benen scheren en kan dat beter met een bot mes.  In de winter ben ik niet zo van de benen scheren en vergeet ik het wel eens dus dat scheelt ook.
Wat ben ik blij met die nateelt knipsla nu het even warmer wordt. Er zijn nog steeds tomaten van eigen teelt en elke dag wordt er wel eentje opgemaakt. Ze smaken zoet en kregen ook de tijd om te groeien en te rijpen. Als ik bedenk wat het menu vandaag kostte.... Alles uit de tuin met uitzondering van de brie op de sla....die bleef aan mijn handen plakken bij den ALDI. Ik zal er drie dagen mee doen want ik ben inmiddels verslaafd aan die sla met pompoen. Scheelt weer brood bij de lunch....Oh ja wat kostte het? 30 cent voor de maaltijdsalade en het ei voor de lunch in de reifkoekjes en wat bloem......eh.... 35 cent? Met al die blommen erbij was het weer een waar feestje....Voor een duppie op de eerste rang oftewel Loge...
 
Annemiek.